понедељак, 4. јун 2018.

Sveštenici - sacerdotes

U Rimu sveštenici nisu činili poseban stalež: to su bili gradjani koji su, doživotno, ili na odredjeno vreme, birani da za vreme državnih svečanosti obavljaju propisane obredne radnje. Sveštenici koji su se brinuli o poštovanju jednog odredjenopg kulta činili su kolegijum.

Pontifici (pontificies) su dobili ime po tome što su u davna vremena nadgledali izgradnju i održavanje mosta( pontem facere) koji je povezivao desnu i levu obalu Tibra.

Feciali (fetiales) su predstavljali rimsku državu u odnosima sa drugim narodima. Stoga, imali su važnu ulogu u objavljivanju rata ili zaključivanju mira.

Vestalke (virgines vestales) su se brinuli o svetoj vatri i bili su izuzetno poštovane. Kolegijum je činilo šest vestalki koje su predhodno položile zavet devičanstva.

Auguri ( augures) su volju bogova tumačili prema odredjenim znacima.

Haruspici ( haruspicies ) su volju bogova, medjutim, tumačili prema izgledu utrobe žrtvovane životinje. Tu veštinu gatanja (haruspicina) Rimljani su naučili od Etruraca.



Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...