понедељак, 4. јун 2018.

AПОЛОН (ЛЕПТИР)

                               АПОЛОН (ЛЕПТИР)



Аполон(лат. Parnassius apollo) инсект је из преда лептира (Lepidoptera) и фамилије једрилица (Papilionidae).

Ова врста се сматра рањивом у погледу угрожености врсте од изумирања.

Врста је присутна у Албанији, Аустрији, Андори, Бугаркој, Грузији, Грчкој, Ираку Ирану, Италији, Јерменији, Казахстану, Кини, Киргистану, Лихтенштајну, Монголији, Немачкој, Норвешкој, Пољској, Румунији, Русији, Сирији, Словачкој, Србији, Турској, Украјини, Финској, Француској, Црној Гори, Чешкој, Швајцарској, Шведској и Шпанији.

Аполон има станиште на копну.

Аполонов лептир је заштићен у Европи, али и у Србији.

Живи на висинама између 1 000 и 2 000 метара. Воли места која су сунчана и заштићена од ветра. 
Веома је леп, има бела крила на којима се налазе четири црвена круга. 

Овај лептир у јесен полаже јаја из којих треба да настане гусеница. Међутим, гусеница се најчешће развије тек у пролеће, а јаја "преспавају зимски сан".

 Некада се догоди да гусеница успе да се развије у јесен, али преко зиме мирује тако што се смести на земљу или испод камена. Тек када дође пролеће од гусенице постане лептир.

Аполонов лептир спада у угрожене животињске врсте зато што из гусенице може да настане лептир само на одређеној температури.

 Данас се догађа да је у јесен или превише топло или превише хладно. Таква температура није повољна за гусеницу и она тада угине.


                                                                   АРСИЋ ТЕОДОРА I-2

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...