среда, 7. фебруар 2018.

*EFRIDOL*

Efridol- antinflmator je ne-steroidni lek  sa analgetičkim svojstvima. Koristio se za lečenje akutnog bola, simptomatski tretman osteoartritisa. Pre nego što upotrebite efridol vaš lekar će proceniti potencijalnu korist koja može biti povezana sa ovom štalom u bilo kojoj opasnosti zbog njegovih neželjenih efekata.

-Pre upotrebe:

  1. Proveriti da li ste alergični na lek,
  2. Ako ste ga pre uzimali,podsetiti se kakve reakcije je izazvao.
 -Lek ne treba uzimati:

  1. Ukoliko ste alergični na neke sastojke leka.
-Upozorenja:

Lekovi kao što je EFRIDOL mogu biti povezani sa povećanim rizikom od srčanog udara (infarkta miokarda) ili moždanog udara. Svaki rizik je veći kod viših doza i produženog tretmana. Nije potrebno prekoračiti preporučenu dozu ili trajanje lečenja. Ako imate srčane probleme, ako ste imali moždani udar ili ako mislite da ste u opasnosti od ovih stanja, treba razgovarati sa lekarom ili farmaceutom. Ako tokom lečenja dođe do teške alergijske reakcije, prestanite sa korišćenjem EFRIDOL-a i obavestite svog doktora čim se pojavi osip, ili bilo koji drugi znak alergije. Odmah prestanite uzimati EFRIDOL ako imate krvarenje (crne stolice) ili čireve u digestivnom traktu (uzrokujući bol u stomaku).

-Kako uzimati efridol: 

Uvek uzimajte EFRIDOL kao što vam je rekao doktor. Ako niste sigurni, pitajte svog lekara ili farmaceuta. Da biste smanjili neželjene efekte, uzmite najmanju efikasnu dozi u najkraćem vremenskom periodu koji je potreban da biste uspostavi kontrolu nad simptomima. Uobičajena doza je jedna tableta od 100 mg, ili vrećica za oralnu granulu od 100 mg, dva puta dnevno, nakon obroka. Uzmite EFRIDOL u najkraćem mogućem roku i ne duže od 15 dana za ciklus terapije.
  1.  Ako dobijete više EFRIDOL-a nego što je potrebno:ako ste uzeli ili mislite da imate više doza nego što je propisano, trebali biste kontaktirati bolnicu ili doktora. Prekomerno znojenje može uključivati sledeće simptome: pospanost, mučnina, bol u stomaku, čireve želuca i teškoća u disanju.
  2. Ako ste zaboravili da uzimate EFRIDOL: nemojte uzimati dvostruku dozu za zamenu propuštene doze.
-Neželjeni efekti koje može da izazove:

Kao i svi lekovi, EFRIDOL može izazvati neželjene efekte, ali ne i za sve ljude koji ga primaju.
Ako doživite bilo koji od ovih simptoma, prestanitesa uzimanjem lekova i konsultujte se sa svojim doktorom, jer se možete suočiti sa ozbiljnim neželjenim efektima koji zahtevaju hitan medicinski tretman:
  1.  Bol u stomaku, gubitak apetita, povraćanje, krvarenje u stomaku ili crevima,
  2. Reakcije na koži (osip),
  3.  Kratkoća daha,
  4. Žuticu (kože ili očiju),
  5. Neočekivane promene u količini ili boji urina,
  6.  Oticanja lica,nogu ili stopala,
  7.  Stalni zamor.
 


 -Od čega se sastoji efridol:

Aktivni sastojak je nimesulid.Ostali sastojci su:tablete, natrijum diacetil sulfosukcinat, hidroksipropil celuloza, laktoza, natrijum skrobni glikolat, celuloza mikrograne, hidrogenirano biljno ulje, magnezijum stearat
Granule za oralnu upotrebu, cetomakrogol 1000, saharoza, limunska kiselina, aroma narandže, maltodekstrin.

-Sadržaj  1 kutije efridola:

  1. EFRIDOL tablete od 100 mg: 30 tableta,
  2. EFRIDOL granule za oralnu upotrebu 100 mg, 30 vreća.                          



EFRIDOL ne treba davati deci ispod 12 godina!


   


-Anastasija Bošković I/1-

1 коментар:

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...