среда, 6. децембар 2017.

SRCE (pojam, anatomija srca, srcana komora (pojam), desna i leva srcana komora)

SRCE
Srce je specijalni mišić. Predstavlja sistem sastavljen od dve serijski povezane pumpe, jedna pumpa krv kroz pluća dok druga pumpa krv u sva druga tkiva. Pumpa krv samo u jednom smeru.
Srce (miokard) je izvana obavijeno tankom fibroznom membranom, srčanom kesom (perikard) dok je iznutra obloženo slojem endotelnih ćelija koje čine unutrašnjost (endokard).
U funkcijalnom smislu, ima levu i desnu komoru (ventrikul), a svakoj komori je pridodata po jedna pojačivačka pumpa, leva i desna pretkomora (atrij). Atrijumi se kontrahuju prije ventrikula.
Provodni sistem srca čine sinoatrijalni SA čvor, internodalni putevi atrioventrikularni AV čvor i Hisov snop.
Prosečno ljudsko srce je teško 200-425 grama i za vreme jednog ljudskog života napravi oko 3,5 milijarde otkucaja ili 100.000 otkucaja dnevno. U jednom danu kroz ljudsko srce protiče 7571 litara krvi.Image result for srce medicina

ANATOMIJA SRCA


Srce ima četiri šupljine: dve pretkomore i dve komore. U medicini se često koristi izraz "desno" i "levo" srce. Desno srce je desna pretkomora i komora; u desnu pretkomoru dolazi venska krv iz tela koja se kroz desnu komoru pumpa u pluća. Krv iz desnog srca u pluća vodi plućna arterija(u njoj se nalazi venska krv, a zove se arterija zato jer je pravilo da su svi krvni sudovi koji idu od srca prema periferiji "arterije").
U plućima se iz krvi izdvaja ugljen-dioksid, a krv se snabeva kiseonikom. Takva pročišćena krv je sad arterijska te iz pluća dolazi u levu pretkomoru plućnim venama (iako sadrže arterijsku krv zovu se vene jer dolaze s periferije u srce). Iz leve pretkomore arterijska krv dalje ide u levu komoru pa u arteriju "aortu" koja je nosi u celo telo. Budući da levo srce pumpa arterijsku krv u celo telo (a desno srce vensku krv samo u pluća), u levom srcu su pritisci tri puta veći i njegovi zidovi su deblji i jači.
Latinski naziv za pretkomoru je atrium (atrijum), komora je ventriculus (ventrikul), a "zid" koji dijeli desno i lijevo srce (srčana pregrada) naziva se septum. Zbog postojanja septuma nema kontakta između dve pretkomore i dvije komore, inače bi došlo do mešanja venske i arterijske krvi. Između pretkomore i komore se nalazi suženje (ventil ili lat. valvula) sa zaliscima (zalistak se na latinskom jeziku zove cuspis). Zalisci sprečavaju vraćanje krvi iz komore u pretkomoru. U desnom srcu se nalaze tri takva zaliska pa se valvula naziva "trikuspidalna valvula" ili valvula s tri kuspisa. U levom srcu su između pretkomore i komore dva zaliska pa je to bikuspidalna (ili mitralna jer liči na biskupovu mitru) valvula. Zalisci se takođe nalaze na izlazu iz komora u plućnu arteriju i aortu. Ako se zbog bilo kog razloga krv vraća nazad kroz valvulu u pretkomoru to se naziva insuficijencija valvule. Reč insuficijencija dolazi od latinske reči za "nedovoljno". Dakle, valvula je nedovoljno funkcionalna da bi sprečila vraćanje krvi natrag.
Ukoliko zbog poremećaja srce treba obaviti veći rad nego što je normalno, srčani zidovi se zadebljavaju. Dve faze rada srca su sistola i dijastola. Sistola je ispumpavanje, a dijastola punjenje krvlju.
Image result for srce medicina

SRCANA KOMORASrčana komora je naziv za vrstu srčanih šupljinaSrčane komore služe da primaju krv iz srčanih pretkomora i pumpaju je u arterije. Kod životinja sa zatvorenim krvotokom postoji najmanje jedna komora, a najčešće su dve. Ribe poseduju jednu komoru, dok većina ostalih životinja poseduje dve komore.

DESNA SRCANA KOMORA
Desna srčana komora je naziv za jednu od dve srčane komore. Desna srčana komora služi da primi krv dospelu iz organizma iz desne srčane pretkomore i pumpa je u plućne arterije.
Na poprečnom preseku komora izgleda kao polumesec, za razliku od skoro okrugle desne komore. Desna srčana komora ne dopire do vrha srca. U odnosu na levu komoru zid miokarda je tanji radi manjeg pritiska prilikom sistole.
CG Heart.gif


LEVA SRCANA KOMORA
Lijeva srčana komora je naziv za jednu od dve srčane komore. Leva srčana komora služi da pri oksigeniranju krv iz leve srčane pretkomore i pumpa je u aortu.
Leva komora je izduženija i više konusnog oblika u odnosu na desnu. Na poprečnom preseku se izgleda kao blago ovalna, više okrugla. Leva srčana komora ulazi u sastav vrha srca. U odnosu na desnu zid miokarda je deblji radi većeg pritiska prilikom sistole.
CG Heart.gif

Ime i prezime:Emilija Sekulić



Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...