четвртак, 31. мај 2018.

Lekovita svojstva vrganja

                  Lekovita svojstva vrganja

,,Kralj divljih gljiva" (Boletus edulis) vrganj razlikuje se od drugih prehrambenih artikala po neobičnoj aromi i tome što sadrži lekovite i hranljive sastojke. Bogat je belančevinama, vitaminima i mineralima, kao i određenim sastojcima koji imaju antikancerogeno dejstvo,sa antibiotičkim i imunostimulativnim delovanjem.

Osim što je bogat belančevinama, vrganj je odličan izvor prehrambenih vlakana, posebno hitina koji ,,ometa" apsorpciju masti i pomaže kod mršavljenja, što ga čini idealnom dijetalnom namirnicom. Ova gljiva bogata je vitaminima B1, B2, B3, B5, C, D I mineralima ( kalijum, gvožđe, cink , selen, bakar, kalcijum ), beta-glukanom, jača imunitet, reguliše kardivaskularni sistem i sprečava osteoporozu. Vrganj sadži više belančevina od bilo koje vrste povrća, koje su ujedno niskokalorične, sličnog sastava kao i belančevine životinjskog porekla, tako da se posebno preporučuje u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani. Dokazano je da ove pečurke sadrže određene sastojke koji imaju antikancerogeno dejstvo, sa antibiotičkim i imunostimulativnim delovanjem. Mogu da se konzumiraju na bezbroj načina- sveži, pohovani, sušeni, ali i ukiseljeni, a da ujedno imaju odličan ukus i visoku hranljivu vrednost. Ova vrsta gljiva ne sadrži saharozu i skrob, pa se posebno preporučuje dijabetičarima.

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...