Gavez - Symphytum officinale
Narodna imena. Sodul ili sodula, crni koren, veliki gavez, crni gavez, volovski jezik, kilnjak, pljušč, svatovci, svenik i kuhinjsko zelje.
Botaničke karakteristike. Gavez je višegodišnja
zeljasta biljka. Stabljika naraste 30-100 cm, a pokrivena je dlakama.
Listovi su takođe pokriveni dlakama; donji su eliptični na kratkoj
dršci, srednji i donji su izduženi. Cvetovi su skupljeni u cvasti na
gornjem delu razgranate stabljike. Latice su ljubičaste boje. Plod je
suv i raspada se na 4 orašćića. Koren je mesnat i razgranat, spolja crn,
a na preseku beo. Cveta u toku leta.
Stanište. Raste po vrlo vlažnim livadama i na plavnim mestima, pored reka.
Upotrebljivi delovi biljke. Listovi i koren.
Hemijski sastav. Sadrži karotin, alkaloide, tanine, klikozide, sluzi, smole, eterično ulje.
Primena. Od svih lekovitih biljaka gavez sadrži
najviše alantoina, a on je potreban za stvaranje ćelija kod zarastanja
rana. Gavez je jedan od najboljih lekova za zacelivanje spoljašnjih i
unutrašnjih rana, posekotina, ogrebotina, kontuzija, lomova i krvarenja,
kod uganuća, iščašenja, nategnuća mišića i tetiva. Oblozi su delotvorni
i kod čireva, kod proširenih vena, kod zadebljanja koja izazivaju reuma
i giht, kod upale kostiju. Gavez se koristi i kod bronhijalnog katara,
upale pluća, krvavog ispljuvka, gripe. Gavez je lek i za želudačni
katar, proliv, dizenteriju, bubrežne bolesti, jaku i bolnu menstruaciju.
Način upotrebe. Pripremanje čaja od korena: dve male
kašike isitnjenog korena potope se u četvrt litre hladne vode i ostave
preko noći. Ujutro se sve to malo ugreje i procedi. Mešavina čaja (kod
čira na želucu): puna mala kašika čajne mešavine prelije se sa četvrt
litre vrele vode i ostavi da odstoji 3 minuta. Oblozi od kaše: dobro
osušen koren se fino izmelje i u jednoj šolji sa malo vrele vode i
nekoliko kapi jestivog ulja brzo izmeša u kašu. Kaša se nanese na parče
pamučne tkanine i tako topao oblog se stavlja na obolelo ili bolno
mesto, a zatim poveže. Oblozi od svežih listova: sveži listovi gaveza se
operu, na dasci izgnječe oklagijom, stave na obolela mesta i poviju.
Oblozi od poparenih listova: listovi gaveza se popare vrelom vodom i
stave na bolno mesto. Dodatak za kupku: 500 g svežih ili osušenih
listova gaveza ostavi se preko noći u 5 litara hladne vode. Sledećeg
dana sve se zagreva do ključanja i dodaje vodi za kupanje. Dodatak za
sedeću kupku: kao kod potpune kupke, samo s 200 g listova. Tinktura od
gaveza: koren gaveza oprati i očistiti četkom. Nasitno ga iseći i njime
rastresito do grlića napuniti bocu te ga preliti rakijom od žita ili
nekog voća. Bocu 14 dana držati na suncu ili na toplom mestu. Rakija
mora da prekrije koren. Mast od gaveza: 4 do 6 opranih korenova
(zavisno od veličine) veoma sitno iseći i kratko propržiti u 250 g čiste
svinjske masti od sala; ostaviti preko noći i narednog dana zagrejati,
procediti i protisnuti kroz parče platna. Odmah staviti u čiste male
tegle i čuvati u frižideru.
Нема коментара:
Постави коментар