субота, 31. март 2018.

Šuga (scabies)

Suga je zarazno parazitarno oboljenje. Uzrocnik bolesti je Sarcoptes scabiei. Oplodjena zenka busi kanale (ductuli) po kozi i odlaze jaja (3-4 dana). Za potpun razvoj odrasle jedinke potrebno je 3 nedelje. Infekcija nastaje duzim boravkom sa obolelom osobom (spavanjem), garderobom ili preko posteljine. Zbog toga je bolest porodicna ili grupna ili se javlja u kolektivnim smestajima gde su losi higijenski uslovi.

Klinicka slika je razlicita. Inkubacija traje od 3-6 nedelja kod prve infekcije, a kod ponovne krace (1-3 dana).
Patognomonican znak je svrab(pruritus) izrazen nocu ili u toplijoj prostoriji, a morfoloski sivkasti vijugavi kanalici dugi do 15mm, na kraju se nalazi sitna vezikula (pustula). Na kozi se vide papule, krustae, ekskorijacije i excouatio.
Kanalici su posledica direktnog delovanja parazita, a papule i vezikule su reakcija na antigene. Promene su simetricne. Predilekciona mesta su: koza butina, gluteusa, trbuha, laktova, izmedju prstiju (iuderdigitalno), kozi scrotuma,... Koza lica, vrata i ledja je kod odraslih postedjena.

Dijagnoza: se postavlja na osnovu epidemioloske analize i klinicke slike, a potvrdjuje se mikroskopskim dokazivanjem parazita u koznim promenama.
Terapija:  Oboljenje je izlecivo, samo da se pravilno sprovode. Lecenje se sprovodi kod svih osoba koje su u kontaktu sa obolelim bez obzira da li imaju promene ili ne. Koriste se antiskabiozni preparati koji se aplikuju na kozu citavog tela (preparati sumpora, beznil benzoat, permetrin). Rublje, odeca i posteljina se moraju iskuvati i hemijski tretirati.
                                             Nina Radosavljevic I5

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...