субота, 31. март 2018.

Suncanica

Suncanica (insolatio) predstavlja poremecaj pracen visokom temperaturom i akutnim otecenjem mozga, a nastaje usled dugotrajnog izlaganja glave i potiljka suncevom zracenju bez odgovarajuce zastite. Deca ne bi trebalo da izlaze napolje ukoliko je vazdusna temperatura veca od 20 stepeni. Ovo se uglavnom desava u letnjem periodu, kada je zracenje najintenzivnije, a faktori rizika su i visoka spoljasnja temperatura, velika relativna vlaznost vazduha, fizicki naport itd. Razvoju encefalopatije (blagi edem mozga) podloznije su labilne osobe, kao i osobe u alkoholisanom stanju, osobe bez kose i pojedinci koji su prelezali odredjene bolesti.

Klinicka slika

Posle latentnog koji traje 6-12 casova (nekada i duze) osamucenost, glavobolja, malaksalost, crvenilo lica, mucnina, povracanje koje ne donosi olaksanje itd. Kasnije se javlja nesvestica, halucinacije, nekada i grcevi, ukocenost vrata. Suncanica je vrlo ozbiljno stanje koje moze rezultovati dugotrajnom nesvesticom, a ponekad i komom ili smrcu.

Terapija

U slucaju suncanice, osobe se prenose u hlad, rashladjuju i oslobadjaju suvisne odece. Ako je pacijent pri svesti, daju mu se hladni napici kako bi se snizila telesna temperatura i nadoknadila tecnost. Telesna temperatura treba da padne ispod 38 stepeni.

U ambolantnim uslovima se daju analgetici u kombinaciji sa antiemeticima. Osim toga, nekad se daju kortikosteroidi, a ako je povredjeni u komi stavlja se u bocni koma polozaj.

Posle suncanice se obicno javljaju: glavobolja koja moze potrajati danima, preosetljivost na zvucne i vizuelne nadrazaje, sum u usima, razdrazljivost i sl.

Prevencija

Suncanica se moze izbeci koriscenjem zastite za glavu (kapa, kacket, sesir), nosenjem advekatne odece, unosenjem dovoljne kolicine tecnosti i izbegavanjem dugotrajnog boravka na suncu (posebno u periodu od 11-16h u letnjim mesecima, kada je zracenje najintezivnije).

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...