субота, 31. март 2018.

Ocna jabucica

                                     Ocna jabucica


]Očna jabučica[/anatomija], [alternate]bulbus oculi[/alternate], po obliku približno odgovara kugli.
Očna jabučica sadrži optički aparat vidnog sustava i zauzima većinu anteriornog dijela orbite. Sve ostale strukture unutar očne jabučice također imaju kružni ili sferni oblik. Za orijentaciju na bulbusu služimo se točkama i linijama analognima onima kojima određujemo položaje na Zemlji. Središte vanjske površine rožnice tako je polus anterior, a suprotno položena točka na stražnjoj površini očne jabučice je polus posterior.
Ulazište očnog živca, nervusa opticusa, smješteno je ekscentrično 3-4 mm medijalno od polusa posteriora.
Polove očne jabučice spajaju meridijani, najvažniji su vertikalni i horizontalni - njima dijelimo bulbus na četiri topografska kvadranta: gornji i donji nazalni, te donji i gornji temporalni kvadrant. Equator siječe meridijane napola, a njime razdraničavamo anteriornu i posteriornu površinu bulbusa. Vanjska os oka - ravna linija koja spaja prednji sa stražnjim polom je axis bulbi externus, a dužina joj je oko 24 mm. S tom dužinom, u normalnom oku, svjetlost točno pada na mrežnicu.

Osim axis bulbi externus, imamo i axis bulbi internus, od stražnje strane rožnice do retine, te je stoga kraća za 2.3 mm od vanjske osi, za debljinu rožnice i triju očnih ovojnica. Uz te dvije osi, imamo i optičku os, axis opticus, linija u kojoj leže centri zakrivljenosti površina dioptričkog aparata (na rožnici i leći se lome zrake svjetlosti).
Očna jabučica (otklonjena je četvrtina). (A) Unutrašnju površinu optičkog dijela retine opskrbljuje centralna arterija retine, dok vanjski, na svjetlo osjetljivi dio opskrbljuje kapilarna lamina rožnice. Centralna arterija teče kroz optički živac i dijeli se na optičkom disku u superiornu i inferiornu granu. Ogranci centralne arterije su terminalne grane koje ne anastomoziraju međusobno ni s drugim krvnim žilama. (B) Strukturni detalji cilijarne regije. Cilijarno je tijelo i mišićno i vaskularno, kao i šarenica u koju su uključena i dva mišića: musculus sphincter pupillae i musculus dilatator pupillae. Venska krv iz ove regije drenira se u skleralni venski sinus. Očna jabučica se sastoji od tri koncentrične ovojnice i sadržaja koji te ovojnice obuhvaćaju poput ljusaka. Ipak, postoji dodatni sloj vezivnog tkiva koju dopušta kretanje očne jabuičice u orbiti. Labavo vezivno tkivo sastoji se posteriorno od bulbarne fascije, a anteriorno od bulbarne konjunktive. Tri sloja očne jabučice su: Fibrozni sloj (vanjski sloj), tunica fibrosa bulbi - beloočnica (sclera) i rožnica (cornea) Vaskularni sloj (srednji sloj), tunica vasculosa bulbi - žilnica (choroidea), cilijarno tielo (corpus ciliare) i šarenica (iris) Unutrašnji sloj, tunica interna bulbi - mrežnica (retina), koja ima i optičke i neosjetne dielove



Ivona Popovic 1/4

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...