субота, 31. март 2018.

Slepilo

                                            Slepilo


Слепило (оштећење вида, губитак вида) здравствени је поремећај који се огледа у делимичној или потпуној немогућности визуелне перцепције у мери која није решива применом уобичајених средства, ако што су наочаре.

[1][2] Неки извори исто тако укључују особе са умањеном способношћу вида зато што оне немају приступ наочарима или контактним сочивима.[1]

Оштећење вида се често дефинише као најбоље коригована оштрина вида која је гора од било 20/40 или 20/60.[5] Термин слепило се користи за комплетан или скоро комплетан губитак вида.[5] Оштећење вида може довести до проблема при нормалним свакодневним активностима као што су вожња, читање, дружење и ходање.[2] Слепило настаје као последица физиолошких или неуролошких поремећаја, повреда итд.

Слепило настаје као последица физиолошких или неуролошких поремећаја, повреда итд. Слепило може бити узроковано наследним факторима, озледом или болешћу. Постоје разне скале којима се описује тежина овог поремећаја и дефинише слепило.


Ivon Popovic 1/4

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...