четвртак, 1. фебруар 2018.

Sremuš (lat. Allii ursinum)

Sremuš (lat. Allium ursinum)

Sremuš (lat. Allium ursinum), poznat kao medveđi luk je samonikla vrsta iz porodice lukova (lat. Alliaceae). Ima veliku hranljivu vrednost, naročito u prvim mesecima proleća. Poznata je samonikla jestiva i lekovita biljka.


Upotreba:
Sremuš se od davnina koristi kao ukusno prolećno povrće i delotvorna lekovita biljka. Mladi, prolećni listovi bogati su vitaminom C i karotinom. Lukovice su znatno siromašnije od listova. Od aktivnih materija sadži aliin (uljastu materiju čija se količina sušenjem smanjuje), malo eterskog ulja (0,07 posto) u kome su alilsulfid, alilopolisulfid, divinilsulfid i sličnog je sastava kao kod belog luka, mineralne materije, sumporne glikozide i dr. 

Upotreba u narodnoj medicini:
Za upotrebu u narodnoj medicini prikupljaju se i koriste: nadzemni deo biljke u svežem stanju (lat. Allii ursini herba recens), koji se sakuplja u proleće, pre nego što biljka procveta i sveža lukovica (lat. Allii ursini bulbus recens) koja se vadi u jesen.
Kod duže upotrebe snižava krvni pritisak i holesterol u krvi. Može se koristiti kod crevnih infekcija želudačno-crevnih bolesti. U našem narodu postoji uverenje da nijedna biljka ne čisti tako dobro sistem za varenje i krv kao sremuš. Ima jako dejstvo na crevne parazite, sprečava infekcijske upale sluzokože creva i odbrana je od gripa i groznice. Pored delovanja na crevni, sremuš povoljno deluje i na kardiovaskularni sistem sprečava aterosklerozu i otklanja nesanicu i nesvesticu. Primenjuje se kod smetnji u varenju hrane i gubljenje apetita.
Upotreba u ishrani:
Kao veoma ukusan i zdrav dodatak jelima koriste se listovi, lukovice, a ponekad i seme. Mladi listovi beru se tokom proleća , od marta do kraja maja. Koriste se, kao i sočne lukovice, kao dodatak salatama , varivima, umacima, čorbama i jelima od mesa, a mogu se jesti i sami , kao prolećna vitaminska salata. Upotrebljava se samo u svežem stanju, jer sušenjem ili dužim kuvanjem gube karakterističan  miris i ukus. Listove treba prikupljati dok su mladi, jer su stariji neprijatno ljuti. Lukovica se može na hladnom očuvati nekoliko dana. Dnevno se može jesti 5-10 svežih lukovica. Kao pikantan začin mogu poslužiti i nezreli plodovi, koji su ljutog ukusa, a na biljci se pojavljuju tokom leta.

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...