четвртак, 1. фебруар 2018.

Maslačak (lat. Taraxacum)

Maslačak (lat. Taraxacum) je rod biljke iz porodice glavočika (lat. Asteraceae). Maslačak obuhvata višegodišnje zeljaste biljke sa žutim cvetnim glavicama složenih iz velikog broja cevastih i jezičastih cvetova.
Hemijski sastav i upotreba:
Poznata je, osim po lekovitosti, kao izuzetno hranljiva biljka bogata vitaminom C i A, organskim kiselinama, mineralima (posebno kalijumom, natrijumom i magnezijumom). Prolećna salata pravi se od sasvim mladih listova koji se beru pre cvetanja i van naseljenog područja. U narodnoj medicini se koristi za opšte jačanje organizma i prolećno čišćenje krvi. Od njega se može praviti čaj, sirup ili maslačkovo vino. Koren maslačka ima složen hemijski sastav. U mlečnom soku sadrži hetrerozide, ugljene hidrate i minerale, pa se koristi za lečenje upale i kamena žučne kese, žutice, smanjenog lučenja mokraće.
 
Listovi maslačka sadže A,C,D i vitamin B kompleksa, zatim gvožđe, magnezijum, cink, kalijum, mangan, bakar... Zbog brojnih hranljivih materija koje u sebi sadrži, lišće maslačka se obično preporučuje kao dodatak ishrani za trudnice i zene u postmenopauzi, najčešće u obliku salate. Salata od listova maslačka je ukusnija ukoliko se pravi pre cvetanja biljke jer kasnije listovi mogu dobiti gorak ukus.
Sveze stabljike maslačka mogu čak rastvoriti kamen u žuči, regulišu metabolizam, pročišćavaju krv, želudac. Narodna medicina preporučuje stabljike maslačka kao pomoćno sredstvo za lečenje šećerne bolesti.
Od svežih cvetova maslačka pravi se sirup i med protiv kašlja i mast koja se između ostalog upotrebljava za lečenje hemoroida.
Čaj od korena maslačka vekovima unazad upotrebljavao se za negu lica i ispiranje očiju. 

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...