четвртак, 1. фебруар 2018.

Lekovito bilje III deo

 DREN- Cornus mas


Сродна слика
Opis biljke: Dren je listopadni grm ili nisko drvo, do 8 m visine, sa zaobljenom gustom krošnjom. Mlade grančice su zelenkasto-smedje i većinom fino dlakave. Listovi su naspramni, jajasti, sa dugačko izvučenim vrhovima. Cvetovi su žuti. Javljaju se rano, pre listanja, sakupljeni u štitaste cvasti, pravilni su i četvoročlani. Cveta u februaru i martu. Žutim cvetom okićene krošnje drena ukrase prirodu u to vreme.

Stanište: Raste svuda, a najviše po suvim, sunčanim, kamenim stranama svetlih listopadnih šuma zajedno s drugim grmljem i šibljem.
Lekovito delovanje: Opore (tanini) i poliuronske (pektini) materije povoljno deluju na sluznicu creva, zbog čega se sok, pekmez, čaj i drugi proizvodi spravljeni od zrelih drenjina daju kao vrlo prijatan lek za lečenje dijareje i drugih oboljenja organa za varenje. Sličnog je dejstva i kora.

MASLINA - Olea europaea


Резултат слика за maslinaOpis biljke: Zimzeleno drvo koje raste u Sredozemlju gde se ulje, koje se dobija preradom plodova ove biljke, smatra simbolom mediteranskog načina ishrane. Listovi su eliptični, duguljasti, kožasti sa tamnozelenim licem i srebrnastosivim naličjem i vrlo kratkom drškom. U prirodi se maslina u divljem stanju pojavljuje kao grm s trnovitirn vrhovima grana. Medjutim, maslina koja se uzgaja kao kulturna biljka raste kao drvo sa stablom visokim 6 do 8 metara.
Stanište: raste u obalnim područjima Sredozemlja i postoji više od hiljadu vrsta maslina. Cveta u aprilu i maju, a plod se bere u jesen.
Lekovito delovanje: Za lek se koriste listovi i plodovi masline. Maslinovo ulje koje se cedi iz ploda biljke od davnina je poznato kao svestran lek koji leči tvrdu stolicu, isteruje kamenčiće iz žuči, sprečava delovanje raznih bakterija, greje želudac, jača probavne organe, snižava temperaturu, stišava grčeve u crevima i otvara kanale iz žučnog mehura i jetre, reguliše krvni pritisak, leči malariju, smanjuje nivo holesterola i ima zaštitno delovanje na ćelije. Koristi se kao podloga za izradu melema i raznih masti kojima se leče opekotine i kožne bolesti. 

MATIČNJAK - melissa officinalis


Резултат слика за maticnjakOpis biljke: Matičnjak je trajna biljka s četverouglastom i jako razgranatom stabljikom visine do 60 cm. Listovi su nasuprotni s dugačkom peteljkom, jajastog oblika, nazubljeni i slabo dlakavi. Ukus mu je aromatičan. Cela biljka, a posebno kada se list nagnječi, odaje jak, veoma prijatan miris, koji podseća na limun te je poznata i kao "limun-trava". Cvetovi su beli, plavičasto beli, bledoružičasti ili žućkasto beli, smešteni u pazuhu listova.

Stanište: Raste u vrtovima gde se uzgaja kao kulturna biljka, ali se kao samonikla može naći nedaleko od naselja, uz ograde i živice. Matičnjak je jedna od retkih biljaka koja je istovremeno lekovita, mirisna, ukrasna, začinska, aromatična, medonosna i industrijska. Cveta od juna do septembra, a razmnožava se semenom, ali se bolji uspeh postiže deljenjem busenova i rasađivanjem. veoma lako se gaji.  
Lekovito delovanje: Za lek se sakupljaju listovi pre nego što biljka procveta, a cela biljka s drškama i listovima za vreme cvetanja. Matičnjak je izvanredno sredstvo za sva srčana oboljenja. Oživljava i jača srce, a uz to čisti i krv. Matičnjak se preporučuje u lečenju histerije, hipohondrije, smetnji u menstruaciji, grčeva, koji su povezani s menstruacijom, zatim, kod nadutosti, grčeva u crevima, dijareje želudačnih tegoba, povraćanja na nervnoj osnovi, hronične bronhalne prehlade, nekih oblika astme i svih depresivnih stanja. Matičnjak je blag, dobar i veoma prijatan lek protiv nadimanja u organima za varenje, protiv neuralgije, gađnja, povracanja i dijareje, za jačanje organizma. Etarsko ulje od maticnjaka je izvanredno prijatnog mirisa, koristi se ne samo u farmaciji već i u industriji parfema i kozmetike.

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...