субота, 3. фебруар 2018.

RUŽA (rosa)

Ruža (Rosa) je rod zeljastih biljaka iz familije Rosaceae. Uzgaja se zbog lepih mirisnih cvetova i do danas postoje mnogi hibridi i kultivari ruža koji se međusobno razlikuju po boji i izgledu cveta, mirisu i postojanju trnova. Postoji veliki broj divljih ruža, čiji se plod (šipak, šipurak) bogat vitaminom C koristi u ishrani i za pripremu čajeva. Od oko 100 vrsta roda ruža u Srbiji raste dvadesetak.
Carstvo:           Plantae
Divizija:           Magnoliophyta
Razred:            Magnoliopsida
Red:                  Rosales
Porodica:         Rosaceae
Potporodica:   Rosoideae
Rod:                  Rosa

Ruža se pored svoje lepote i mirisa kao ukrasno cveće koristi u: kozmetici, medicini i kulinarstvu.
Kod nas najviše raznih samoniklih ruža raste na Dinarskom kršu, gdje je poznato blizu stotinu raznih vrsta, podvrsta i divljih križanaca iz roda Rosa. Desetak njih su isključivi endemi koji rastu samo na našem kršu, a te su uglavnom iznimno dekorativne i otporne biljke koje uspjevaju na suvim kamenjarama: na Dinarskim planinama su to Rosa dinarica (ružičast cvet), Rosa dalmatica (mlečnobela ruža), Rosa malyi (tamna krvavo-grimizna ruža), Rosa portenschlagiana (svetlocrvena ruža), te uz Jadransko more još Ros liburnica (bela ruža) i  Rosa istriaca (ružičasta ruža).


Ruže se sade u proleće i u jesen, na dobro pripremljenu zemlju. Mesto na kome se sadi ruža mora biti dobro osunčano, bar 5 sati dnevno, a razmak između sadnica barem pola metra. Ružu treba dobro i redovno zalivati i paziti da se ne zalije list. Iako ruže napadaju mnoge bolesti i štetočine, negovane ruže dosta su otporne. Pred zimu treba ih zaštititi od mraza.
Rod  Rosa se deli na sledeće podrodove:
  • Hulthemia
  • Hesperrhodos
  • Platyrhodon
  • Rosa
    • Banksianae
    • Bracteatae
    • Caninae
    • Carolinae
    • Chinensis
    • Gallicanae
    • Gymnocarpae
    • Laevigatae
    • Pimpinellifoliae
    • Rosa
    • Synstylae


Ruže u kozmetici:
  • Ruža se u kozmetici koristi najčešće kao eterično ulje ili se miris (ekstrakt) dodaje u parfemešampone ili razne kreme.
Ruže u kulinarstvu:
  • U kulinarstvu  ruža često služi kao začin ali se u nekim krajevima (Bugarska) pravi slatko ili džem od ruže a kao poslastica najpoznatiji je ratluk sa ukusom ruže.
Ruže u medicini:
  • Ruža (naročito divlja ruža šipak) se ranije ( i danas) koristila za čajeve protiv raznih tegoba a danas se sastojci ruže i šipka koriste za spravljanje lekova.

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...