субота, 3. фебруар 2018.

Krstačna kost (Os sacrum)

🔹Krstačna kost je trouglasta kost klinastog oblika, na dnu kičmenog stuba. Nalazi se iznad kaudalnih (repnih) pršljenova, a zglobljava se s karlicom. Kod ljudi se obično sastoji od pet pršljenova, koji se spajaju u ranoj odrasloj dobi.

🔹Poprečni nastavci prva tri krstačna pršljena su spojeni i formiraju široka bočna krila (alae), a artikuliraju se centralnopoleđinskim delovima lamela karlične bične kosti (ilium), kompletirajući tako karlicu.

🔹Složena mreža ligamenata održava krstačnu kost u mestu ovog zgloba, koje se zove sakroilijačni ili krstačnokarlični zglob. Između spojenih poprečnih nastavaka donjeg krstačnog pršljena, sa svake strane, nalaze se nizovi od po četiri otvora (sakrumski forameni). Kroz ove otvore prolaze krstačni živci i krvni sudovi. Krstačni (sakrumski) kanal, koji prolazi kroz centar krstačne kosti predstavlja kraj kičmenog kanala. Funkcije kičmene moždine se završavaju na razini prvog sakrumskog pršljenana, ali njen nastavak, u terminalnom kolenu (phyillum terminale), može se pratiti kroz krstačnu kost sve do trtičnog pršljena.




Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...