субота, 3. фебруар 2018.

Biljke

Raznovrsnost biljnog svijetaBiljke (lat. Plantae) su glavna grupa koja sadrži 642 porodice i 17. 020 rodova (genera) (bez algi), uključujući i organizme kao drveće, cveće, bilje i paprati.
Aristotel je podelio sve žive stvari među biljkama, koje se ne pomeraju ili imaju osjetljive organe i životinje. U sustavu podjele po Linnaeusu oni postaju: biljke - carstvo Vegetabilia (kasnije Plantae) i životinje - Animalia. Nakon toga postalo je jasno da carstvo Plantae sadrži nekoliko međusobno povezanih grupa zajedno s gljivama i nekoliko vrsta alga koje su uvrštene u novo carstvo.
Bez obzira na to one se i dalje često smatraju biljkama u mnogim kontekstima.
Doduše, svaki pokušaj da se biljke smeste u samostalnu grupu doživeo je neuspjeh, zbog toga što su biljke nejasno definisane prema pravilima koja postavlja moderna klasifikacija (sistematika).

Razvoj

Резултат слика за razvoj biljakaKroz proces fotosinteze, biljke koriste sunčevu energiju, da iz zraka pretvore ugljen-dioksid u jednostavni šećer. Taj šećer se tada koristi kao materijal za izgradnju i formu komponenti biljke. Biljke se pouzdaju u tlo kao glavni izvor vode, ali isto tako pokušavaju se da dodju do fosfora i drugih važnih hranjivih stvari.


Neke vrste biljaka koriste specijalnu obranu kao trn ili bodlje, naprimjer kupine. Po životnom veku biljke smo podijelili u 3 grupe:
  1. jednogodišnje biljke - žive i razmnožavaju se kroz razdoblje od jedne godine
  2. dvogodišnje biljke - žive kroz razdoblje od dve godine, većinom se razmnožavaju u prvoj godini
  3. trajnice - žive više od dvije godine i nastavljaju da se razmnožavaju tokom godina
Među vaskularnim biljkama u trajnice se ubraja zimzeleno drvece -- naziv za one biljke koje zadržavaju svoje lišće tokom cele godine, i listopadno drvece -- biljke koje gube listove u nekim dijelovima godine: u mjestima gdje vlada umjerena i sjeverna klima većinom zimi, a mnoge tropske biljke gube svoje listove za vrijeme sušne sezone.

Podela bilja po biotopu (staništima)

Biljke mogu biti jednogodišnje (anuelne), ili višegodišnje zeljaste (perene), rastu kao grmlje (frutices) i drveće (arbores); listopadne gube lišće u jesen, zimzelene su ljeti bez lišća, a vazdazelene zadržavaju lišće cijele godine.


Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...