недеља, 21. јануар 2018.

INDIVIDUALNO RAZVIĆE KOD ČOVEKA

Individualno razvice kod coveka

Razvoj oplodjenog oocita

  • Razvice ljudskog embriona od oplodjenja do rodjenja prosecno traje 266 dana.
  • Oplodjenjem se oznacava proces spajanja muskog i zenskog gameta, koji se u prirodnim uslovima najcesce dogadja u ampularnom delu jajovoda. Posto je stvoren dvocelijski zigot, mitoticka deoba se nastavlja istovremenim pomeranjem embriona ka duplji materice. Deoba zigota na cerke celije(blastomere) u pocetku nastaje svakih 12h. Treceg ili cetvrtog dana nakon oplodjenja, zigot od 12 do 16 celija, u formi morule dospeva u matericnu duplju u kojoj ostaje slobodan u sekretu endometrijalnih zlezda sledeca 3-4 dana. Tecnost iz uterusne supljine ulazi u morulu i formira se blastocista. Sestog dana nastaje prva diferencijacija zigota na embrionalne I trofoblastne celije. Daljim postepenim nakupljanjem tecnosti u blastocisti diferencira se spoljasnji sloj celija trofoblast I embrionalne celije embrioblast.
d0b1d0b4

Embriogeneza posle implatacije

  • Izmedju sedmog i osmog dana posle fertilizacije, unutrasnja celijska masa koja se sada zove embrionalni disk, diferencira se na dorzalno postavljen ektoderm I ventralno postavljen endoderm. U desetom danu jasno su diferencirana dva germinativna lista I amnionska supljina. Jedanaestog dana formira se ekstraembrionalni celom. Krvni sudovi majke otvaraju se u lakunarni sistem I uspostavlja se primitivna uteroplacentna cirkulacija. U dvanaestom danu embrion je u vidu ovalnog diska precnika 0.2 mm. Izmedju ektoderma I endoderma stvara se treci germinativni list – mezoderm.
  • Celije svakog germinativnog lista se dele, migriraju, udruzuju i diferenciraju u razlicite organe. Proces stvaranja organa naziva se organogeneza.
  • Od ektoderma nastaje ceo nervni sistem, epidermalni sloj koze, kosa, retina(mreznjaca) i socivo u oku.
  • Endoderm ce dati epitel organa za varenje, od jednjaka do rektuma, oralni I analni otvor, pluca, jetra, pankreas , stitna I parastitna zlezda, pljuvacne zlezde.
  • Od mezoderma nastaje dermis, kostur, glatka I poprecnoprugasta muskulatura, vezivno tkivo, kardiovaskularni I urogenitalni sistem, slezina, gonade, uterus, jajovodi, vagina, membrana himena, zadnji zid uretre I trigonum mokracne besike.

Druga polovina trudnoce

  • Ledjna vrpca je celijska formacija izmedju ektoderma I endoderma koja izaziva rast ektoderma iznad nje I stvara se nervna ploca – preteča nervnog sistema. Krajem trece nedelje formira se nervna cev.
  • Na pocetku trece nedelje pocinje stvaranje krvnih sudova – angiogeneza.
  • U petoj nedelji pocinje stvaranje plazme I krvnih celija. Srce nastaje iz mezenhimnih celija kardiogenezone . Dvadeset prvog dana spajaju se srcana cev I krvni sudovi u embrionu I formira se primitivni kardiovaskularni sistem. Kardiovaskularni sistem je prvi embrionalni funkcionalni sistem. Primitivno srce ima samo jednu komoru I pretkomoru. Podela na komore I pretkomore traje od cetvrte do seste nedelje. Kritican period razvoja srca je izmedju 20 i 50 dana.
  • Na kraju trece i u toku cetvrte nedelje jasno se vidi telesna peteljka (buduca pupcana vrpca) u koju ulazi endodermalni divertikulum – alantois. Povecava se amnionska supljina, amnionska I horionska opna se spajaju i cine plodove ovojke.
  • CNS se razvija iz nervne ploce polovinom trece nedelje. Od nervne ploce nastaju nervna brazda I nervni nabori koji se spajaju I formiraju nervnu cev. Dvadeset osmog dana nervna cev dostize duzinu embriona i od nje postaju mozak i kicmena mozdina. Oko trideset sestog dana mogu se razlikovati prednji, srednji i zadnji mozak. U ovom delu embrionalnog perioda glava je ogromna. Najcesce anomalije CNS-a nastaju kao posledica nezatvaranja nervne cevi.
  • Ostali deo tela pocinje da se uoblicava posle cetvrte nedelje, tako da glava u toku daljeg razvoja postaje sve manja u odnosu na telo.
embri%f3n-placenta-umbilical
  • U toku cetvrte postfertilizacione nedelje dorzalna strana endodermalne cevi postaje donji deo organa za varenje, a od ventralnog dela stvaraju se alantois, mokracna besika, uretra I deo vagine. Spajanjem ove dve cevi nastaje kloaka. Potom mezoderm razdvaja ove dve cevi, pa ventralna cev stvara urogenitalni sinus, a dorzalna cev stvara dodnji deo creva I anus
  • U petoj nedelji posle pronefrosa I mezonefrosa pojavljuje se metanefros kao definitivni bubreg i posle tri nedelje pocinje da funkcionise. Fetalni bubreg ima znacaj u stvaranju plodove vode.

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...