Breskva
VoćeIstorija breskve
Iako je latinski naziv povezuje sa Persijom, breskva je pronađena u Kini gde je bila sastavni deo prvih dana kineske kulture. U tekstovima, breskva se pri put javlja u jednom spisu iz 10. veka pre nove ere, gde se spominje kao omiljeno jelo kineskog cara. U srednjem veku, breskva se prenosi u Zapadnu Aziju, a u Evropu je donosi Aleksandar Makedonski sa osvajanjem Persije. Na američki kontinent je donose španski osvajači u 16. vek
Vrste breskve:
Postoji preko 2.000 vrsta breskve nastalih ukrštanjem, obično je okruglastog oblika, obrasla dlačicama, crvenkastožute boje, ali sve vrste sadrže dosta vode (80 do 90%) i mnogo korisnih supstanci, a niskokalorične su. Jedna od poznatih sorti breskve je nektarina.Sve sorte breskvi delimo na one žutog i belog mesa a prema odvajanju mesa od koštica na kalanke kod kojih se meso lako odvaja od koštice i durancije gde se meso ne odvaja od koštice. Sorti ima više od 3000.
Redhaven
Stara dobro poznata sorta, razmnožava se od 1940. U odnosu na tu sortu određuje se vreme dozrevanja ostalih sorti. Stablo je bujno, cvatnja srednje rana i vrlo dobra rodnost. Dozreva polovinom jula. Plod je srednje krupan do krupan, okruglog ovalnog oblika. Koža žuta s pramenovima crvene boje. Meso je žuto, odličnog kvaliteta, ugodne arome i mirisa te se odvaja od koštice. Otporna na mraz. U mediteranskom delu potrebno ju je natapati kako bi bila uspešno uzgojena.
Fayette
Stablo srednje bujno, rod obilan. Dozreva mesec dana posle Redhavena. Plod je krupan okruglog oblika. Koža je žuta s crvenilom do 80 posto na površini. Meso je žuto, vrlo sočno i odvaja se od koštice. Ne zahteva veliku temperaturu pa je pogodna za sadnju na jugu mediterana. Zbog svojebilne rodnosti zahteva proređivanje plodova.
Collins
Stablo ove breskve je srednje bujno a rodnost dobra. Dozreva 20 dana prije Redhavena. Plod joj je velik i okruglast. Koža žute boje a na sunčanoj strani prekrivena 70 posto crvrnom bojom. Meso je žuto i sočno i delomično se odvaja od koštice. Veoma ugodne arome i ukusa. Relativno je otporna na mraz.
Dixired
Sorta nastala samooplodnjom Redhavena. Stablo srednje bujno i rodnost dobra. Dozreva dve nedelje pre Redhavena. Plod srednje krupan do krupan i okrugao. Koža žuta te na sunčanoj strani 70 posto prekrivena crvenilom. Meso je žuto s crvenim žilicama. Dobro se odvaja od koštice. Zbog svoje kasne cvatnje ima manju mogućnost oštećenja od mraza.
Uzgajanje breskve:
Drveće breskve podnosi temperature do -30 °C, ali cvetovi breskve ne preživljavaju temperaturu između -15 °C i -25 °C zavisno od načina obrade.
U našim krajevima breskva se može jesti od početka juna pa do kraja septembra. U nekim krajevima je poznata pod nazivom persijska šljiva. Postoji preko 2.000 vrsta breskve nastalih ukrštanjem, obično je okruglastog oblika, obrasla dlačicama, crvenkastožute boje, ali sve vrste sadrže dosta vode (80 do 90%) i mnogo korisnih supstanci, a niskokalorične su. Jedna od poznatih sorti breskve je nektarina.
Lekoviti sastojci
Plod breskve sadrži dosta vode a malo kalorija, tako da je pogodan kao diuretik i za čišćenje organizma, ali sadrži i korisne sastojke:
- beta karotin
- belančevine
- biljna vlakna
- biljne masti
- biljne hormone
- biotin
- vitamin A
- vitamine B
- vitamin C
- vitamin E
- gvožđe
- eterična ulja
- kalijum
- kalcijum
- magnezijum
- mineralne soli
- natrijum
- organske kisline
- selen
- skrob
- sumpor
- fosfor
- ugljene hidrate
- celulozu
- šećer
NAMIRNICA | kCal/100g |
BRESKVA |
39
|
BRESKVA NEKTARINA – glatka |
50
|
Kalorija | 39 (163.8 kJ) |
Ukupno masti | 0.3g |
Zasićene masti | 0.1g |
Holesterol | 0mg |
Natrijum | 0mg |
Uljenihidrati | 9.9g |
Dijetalna vlakna | 1.5g |
Šećeri | 8.4g |
Proteini | 0.9g |
Kalcijum | 6mg |
Kalijum | 190mg |
Najbolje je ako se koristi sveza ali i sokovi i kompoti pripremljeni od ovog voca zadrzavaju dosta hranljivih i lekovitih sastojaka.
Lekovita svojstva breskve
Naime, naucna istrazivanja pokazuju da breskva moze povecati plodnost kod muskaraca, umanjiti krvni pritisak, spreciti kako pojavu tako i dalje napredovanje raka. Zahvaljujuci vitaminu B2, korisna je za ocuvanje dobrog vida, mekane i elasticne koze i uopste mladalackog izgleda. Breskva se narocito preporucuje deci u razvoju jer je vitamin B2 odgovoran za pravilan rast i razvoj.Osim toga breskve pospesuju varenje, posebno tesko svarljive i masne hrane jer povecavaju lucenje zeludacnih sokova i zaustavljaju mucninu i povracanje.
Breskva sadrzi dosta tecnosti, secera i drugih hranljivih materija pa je tokom leta pravi melem za okrepljenje organizma i stoga je ne treba propustiti dok traje sezona.
Breskva veoma povoljno deluje na organizam kod sledećih zdravstvenih problema:
- akne
- anemija
- astma
- bolesti žuči
- bolesti zuba i usne šupljine
- bolesti srca i krvnih sudova
- bronhitis
- bubuljice
- gojaznost
- gubitak pamćenja
- depresija
- ekcem
- impotencija
- mučnina i povraćanje
- neke vrste raka (prevencija i lečenje)
- neplodnost
- nervoza
- pad imuniteta
- pojava bora na koži
- prehlade i grip
- problemi sa bubrezima, bešikom i mokraćnim kanalima
- problemi sa zglobovima i kičmom
- problemi sa očima i vidom
- problemi sa crevima i organima za varenje
- problemi sa krvnim pritiskom
- problemi sa metabolizmom
- problemi sa želudcem
- problemi sa otocima
- problemi sa štitnom žlezdom
- protiv opekotina od sunca
- protiv starenja
- razne infekcija
- reumatska oboljenja
- sinuzitis
- skorbut
- stres
- uganuća i istegnuća
- upale kože i svrab (osip)
- herpes
- hronični umor
- celulit
- šlog
Breskva krvne sudove čisti od masnih naslaga. Dijabetičari i osobe sklone alergijama treba da se konsultuju sa lekarom pre nego što koriste breskve u ishrani.
Breskva se preporučuje deci jer pospešuje rast i razvoj kostiju.
Sveže breskve mogu se koristiti kao obloge kod opekotina ili kod problema sa kožom (i licem). Breskva se koristi u kozmetici za poboljšanje kvaliteta kože.
Alergija na breskve – simptomi i znaci
Poteškoće pri gutanju
Crvenilo – Usne (Oko)
Crvenilo – Lice
Otežano disanje
Peckanje – Usta
Svrab – Usta
Bol – Sinusi
Glavobolje
Šištanje pri disanju
Kijanje
Svrab
Proliv
Povraćanje
Mučnina
Oticanje – Grlo
Curenje nosa
Bolnost – Oči
Svrab – Oči
Crvenilo – Oči
Kašalj
Koprivnjača
Astma
Oticanje – Usne
Oticanje – Jezik
Promuklost
Bol – Andomen
Nepromišljenost
Zanimljivosti o breskvi:
- Nektarina je posebna vrsta breskve glatke kore , vrlo ugodna okusa i mirisa. U usporedbi s breskvom količina pojedinih hranjivih supstanci vrlo je slična. Međutim nektrina je siromašnija vitaminom C i to dvostruko, kao i kalcijumom i fosforom
- Koristi se kao sveža i prerađena u kompot, sok, marmeladu, voćnu salatu, sladoled, sušene proizvode i kandirane proizvode, koktele…
Branka Nikolic I5
Нема коментара:
Постави коментар