недеља, 14. јануар 2018.

Dexason (rastvor za injekciju)

Terapijske indikacije

Deksametazon je indikovan u različitim oboljenjima kod kojih se kortikosteroidi daju u vidu injekcije za lokalnu i sistemsku primenu, i u svim akutnim stanjima u kojima intravenski primenjeni kortikoidsteroidi spašavaju život.

Doziranje i način primene
Uopšteno govoreći, primenjene doze kortikosteroida zavise od težine bolesti i odgovora pacijenta na terapiju. Pod određenim okolnostima, npr. u slučaju stresa, može biti potrebno dodatno prilagođavanje doze. Ukoliko se željeni terapijski odgovor ne javi u toku prvih nekoliko dana, obustaviti primenu kortikosteroida.
1 mL rastvora Dexason injekcija sadrži 4 mg deksametazon-fosfata, što odgovara 3,32 mg deksametazona. Sve preporučene doze su izražene u mg deksametazona.
Odrasli i stari
Od momenta kada je bolest pod kontrolom, dozu treba redukovati do najnižeg odgovarajućeg nivoa uz stalni medicinski nadzor pacijenta.
U slučajevima kada je pacijent akutno životno ugrožen (npr. anafilaksa, akutna teška astma) neophodno je da se primene značajno više doze. Moždani edem (odrasli): početna doza 8-16 mg i.v, nakon čega se prelazi na 5 mg i.v ili i.m na svakih 6 sati, dok se ne postigne zadovoljavajući terapijski odgovor. U slučajevima operativnih zahvata na mozgu, ovako visoke doze se mogu davati i nekoliko dana nakon operacije. Nakon toga, doze se postepeno smanjuju. U slučaju povećanja intrakranijalnog pritiska koji je posledica postojanja tumora mozga kortikosteroidi se mogu kontinuirano primeniti.
Za lokalnu primenu preporučuju se sledeće doze:
  • intraartikularno: 1,6-3 mg veliki zglobovi
    0,6-0,8 mg mali zglobovi
  • intraburzalna: 1,6-3 mg
u tetivnu ovojnicu: 0,3-0,8mg
Injekcije se mogu primenjivati u rasponu od svakih 3-5 dana do svake 2-3 nedelje.
Lokalna aplikacija u rektum u slučaju ulceroznog kolitisa: 4 mg rastvoreno u 120 mL rastvora.
Preporučene doze za decu
Potrebe za dozama su različite i mogu se menjati u zavisnosti od individualnih potreba deteta. Uobičajene doze su 0,2 mg/kg do 0,4 mg/kg telesne težine.
Način primene
Deksametazon injekcije se mogu primenjivati intravenski, supkutano, intramuskularno, kao lokalna injekcija ili rektalnim putem (ukapavanjem). Za primenu u obliku intavenske infuzije pogledati deo u kome je opisana kompatibilnost sa infuzionim rastvorima. Pri intravenskoj primeni, visoke koncentracije leka u plazmi se postižu veoma brzo.
Brza intravenska injekcija velikih doza glukokortikoida može ponekad prouzrokovati kardiovaskularni kolaps; zbog toga je potrebno injekciju dati sporo tokom nekoliko minuta.
Intraartikularne injekcije treba primenjivati u strogo aseptičnim uslovima.
  •  Anželika Lojanica I5

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...