субота, 13. јануар 2018.

Organ sluha I ravnoteze ili uho(organum vestibulocochleare)
Organ sluha I oba dela osmog mozdanog zivca,(nervus cochlearis et nervus vestibularis nervi vestibulocochlearis).Slusni,kohlearni zivac sprovodi zvucne nadrazaje a sitaticni, vestibularni zivac nadrazaje koji nastaju usled promene polozaja I pokreta glave.Spoljasnje i srednje uho su pomocni organi koji su odgovorni za prihvatanje I sprovodjenje zvucnih talasa do unutrasnjeg uha.

Spoljasnje uho(auris externa)
Spoljasnje uho se sastoji od usne skoljke(auricula) I spoljasnjeg usnog kanala,na cijem se dnu nalazi bubna opna .Spoljasnji usni kanal (mestus acusticus externus) je blago vijugav,hrskavicno-kostani kanal,duzine oko 2,5 cm,pruza se do srednjeg uha. Na dnu spoljasnjeg usnog kanala nalazi se bubna opna (membrana tympanica) koja predstavlja granicu izmedju spoljasnjeg I srednjeg uha.
Srednje uho(auris media)
Srednje uho izgradjuje slozeni sistem medjusobno povezanih supljina koje su,uglavnom smestene u slepoocnoj kosti(os temporale). Sve supljine srednjeg uha ispunjene su vazduhom. Centralni deo predstavlja bubna duplja. Ispred I unutra od bubne duplje nalazi se slusna truba. Pozadi I upolje od bubne duplje nalazi se mastoidna pecina okruzena brojnim supljinicama (celulae mastoideae). Bubna duplja (cavitas tympanica) je sestrostrana kostano-opnasta supljina koja se pruza od bubne opne do unutrasnjeg uha. U bubnoj duplji nalaze se tri slusne koscice,koje povezuju njen spoljasnji zid (bubna opna) sa unutrasnjim zidom,koji ovu duplju odvaja od unutrasnjeg uha. To su cekic (malleus),nakovanj (incus) I uzengija (stapes). Njihova uloga je da sprovode zvucne vibracije od bubne opne do unutrasnjeg uha. Slusna truba (tuba auditiva) je kostano-hrskavicna tvorevina koja se pruza od prednjeg zida bubne duplje do bocnog zida nosnog dela zdrela. Mastoidna pecina ( antrum mastoideum) je najveca pneumaticna supljina u mastoidnom nastavku I nalazi se iza bubne duplje ,a okruzena je sistemom kostanih supljinica ispunjenih vazduhom.
Sastoji se iz:- uho(organum vestibulocochleare):1.usna skoljka(auricula) 2.spoljasnji usni kanal(meatus acusticus externus) 3.bubna opna (membrana tympani)4.cekic(mellaus)5.nakovanj (incus).6. uzengija(stapes) 7.bubna duplja(cavitas tympanica) 8.slusna truba(tuba auditiva) 9.trem (vestibulum) 10.puz ( cochlea)11.polukruzni kanali(canales semicirculares)

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...