недеља, 14. јануар 2018.

BOLESTI KAO POSLEDICE NEPRAVILNE ISHRANE

-Pothranjenost (deminutae nutritionis) nastaje usled nedovoljnog unošenja energetskih materija, pa je organizam prinuđen da izgrađuje sopstvena tkiva u cilju dobijanja energije(masno, mišićno). Pothranjenost je praćena padom krvnog pritiska, osetljivošću na hladnoću, smanjenom aktivnošću i otpornošću organizma što dovodi do razvoja infektivnih bolesti kao što je tuberkuloza(tuberculosis). Organizam najpre razrađuje masno tkivo, mišićnu masu, a najduže je pošteđeno plemenito tkivo mozga. Postupak telesne težine je najveći u početku, a zatim se organizam prilagođava, tako da se gubitak usporava. Pothranjenost retko srećemo u čistom obliku jer se ne unose i vitamini, mineralne materije, što čini kliničku sliku kompleksnom. Kako nedostaje masno tkivo, pothranjena osoba je osetljiva na hladnoću. Bolest se razvija kod osoba koje nemaju hranu ili usled bolesti ne mogu unešenu hranu da iskoriste.


-Gojaznost(corpulentia) se razvija ukoliko se  unosi više energetskih materija od dnevnih energetskih potreba Dolazi do visokog krvnog pritiska(hipertensio), šećerne bolesti(diabete), infarkta srca(cor impetum), moždane kapi, bolesti jetre, žučne kese, deformiteta zglobova donjeg ekstremiteta. U koliko je gojaznost izražena potrebno je ispitati funkciju endokrinog sistema.


-Anorexia nervosa  se odlikuje voljnim izazivanjem gubitka telesne težine usled straha od gojaznosti(corpulentia). Dolazi do endokrinih poremećaja koji su praćeni amenorejom (amenorrhea). Najčešće je u ženskoj populaciji od 15 do 24 godina. Loše životno iskustvo, događaji u porodici, veliki zahtevi i očekivanja sredine započinju bolest. Opsednutost mršavošću, nezadovoljstvo sopstvenom težinom uzrok su još strožih dijeta. Osobe sa anoreksijom kriju svoj poremećaj i izbegavaju obroke sa porodicom. Radi se o teškom psihičkom oboljenju koje može da ugrozi život pa je potrebna psihijatrijska pomoć.



-Bulimia nervosa je bolest koja kao i anorexia nervosa zahteva psihijatrijsku pomoć i lečenje. Karakteriše je prejedanje uz unošenje velike količine hrane, a zatim kajanje i namerno povraćanje. Radi se o osobama koje su depresivne, sklone alkoholu i narkomaniji. Povraćanjem organizam gubi vodu, kalijum, što izaziva poremećaj rada srca. U teškim slučajevima može doći i do smrti.


Kristina Mojsilović I5

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...