субота, 30. децембар 2017.

  • -Latinski jezik (lingua Latīna) je "izumrli"  indoevropski jezik. Naziv "izumreli" je dobio zato što se ne koristi kao zvaničan jezik ni jedne države u svetu. Koristi se isključivo u medicini kao univerzalan jezik kojim se mogu sporazumeti lekari iz različitih država. Njime su govorili Latini, staro italsko pleme koje je živelo u pokrajina Latium u čiju je oblast ulazio Rim.
  • Italski narodi ili Italici su narodi koji su naseljavali područija današnje Italije pre rimske ekspanzije. Ti narodi su se razlikovali po poreklu, jeziku, običajima, stepenu razvoja i po veličini teritorije kojom su upravljali. Neki od ovih naroda govorili su italskim jezicima, neki su govorili jezicima drugih porodica indoevropskih jezika i neindoevropskih jezika. Italski narodi su pre ekspanzije rimljana bili pod velikim uticajem grčke od koje su poprimali običaje. Imena nekih najstarijih italskih plemena su ostala kao nazivi za pokrajine u rimskom carstvu.
  • To su bile:

  1. Lacij
  2. Kampanija
  3. Apulija
  4. Brutij
  5. Lukanija
  6. Samnij
  7. Picenum
  8. Umbrija
  9. Etrurija
  10. Venecija
  11. Ligurija
  • Pokraina Lacij ili Lacio odnosno Lacijum (lat. Latium) je mesto nastanka Latinskog jezika. Ova regija se nalazi u područiju današnje Centralne Italije i graniči se sa regijama Toskana, Umbrija, Ambruzzo, Molise i Kampanija, takođe ova oblast ima izlaz na Tirensko more. Ime ove regije polazi od naziva starosedelaca Lacija od kojih su potekli stari Rimljani. Po rimskoj mitologiji tvrdi se da je pokrajina dobila ime po Njenom najistaknutijem i najboljem kralju Latinusu.
  • Pored toga što je latinski jezik potekao sa ovog područija za istoriju ima vrlo veliki značaj zbog kulture, umetnosti, arhiktekture i religije.
  • Jedino blago vezano za arhitekturu ovog mesta nije samo Rim već i brojnispomenici, manastiri i sela. Neke od najpoznatijih lokacija su:
  1. Anzio - Rodno mesto Neron Klaudije Cezar Avgust Germanik
  2. Castel Gandolfo - Papina letnja rezidencija
  3. Cerveteri - Mesto prve od dve najbolje očuvane Etrušćanske nekropole(groblja)
  4. Ostia - Antička luka Rima
  5. Tarquinija - Mesto druge od dve najbolje očuvane Etrušćanske nekropole(groblja)
  6. Tivoli - Lokacija Hadrijanove Vile.

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...