субота, 30. децембар 2017.

Ciste na janicima - (Marcus Tullius anorum)


  • Jajnici su deo ženskog reproduktivnog sistema. Oni se nalaze u donjem stomaku sa obe strane materice.
    Ponekad, se razvije formacija ispunjena tečnošću u jajniku koja se zove cista (cysta). 
  • Simptomi ciste na jajniku mogu biti: mučnina, povraćanje, nadimanje, bolovi u donjem delu stomaka...

Podela cisti na jajnicima
  • Postoje razne vrste cisti jajnika, kao što su dermoidne ciste i endometriotične ciste (čokoladne ciste). Međutim, funkcionalne ciste su najčešći tip. Ove dve vrste funkcionalnih cista se dele na folikularne ciste i ciste žutog tela (Luteinske ciste).
Folikularne ciste (Perzistentni folikul ili Vodena cista na jajniku)

  • Tokom menstrualnog ciklusa žene, jajna ćelija raste u jednom od folikula koje se nalaze u jajnicima. U većini slučajeva, folikul pukne tokom ovulacije i oslobodi jajnu ćeliju.. Ali ako folikul ne pukne, tečnost unutar folikula može formirati cistu na jajnicima.

Cista žutog tela (Luteinska cista ili Corpus Luteum cista)
  • Folikul se nakon oslobađanja jajne ćelije resorbuje. Ali ako se folikul koji je oslobodio jajnu ćelije ne resorbuje i otvor na folikulu se zatvori, dodatna tečnost može da se sakupi i ova akumulacija tečnosti izaziva stvaranje luteinske ciste. Ponekad može doći do pucanja krvnog suda i tada se krv može “izliti” u cistu kada se ona naziva hemoragična cista.

  • Druge vrste cisti jajnika uključuju:
      • Dermoidna cista (dermoid ili teratom jajnika) : Cistična izraslina na jajnicima koje mogu da sadrže kosu, mast i različito ostalo tkivo.
      • Cistadenom jajnika (Cystadenoma ovarii): cista koja ima svoju kapsulu unutar koje se akumulira tečnost (mogu se razviti i na spoljašnjoj površini jajnika).
      • Endometriotična cista (čokoladna cista) – Endometrijum (sluzokoža materice) koji normalno raste unutar materice, može razviti izvan materice i ukoliko se nađe u jajniku formiraju čokoladnu cistu.
      U retkim slučajevima, cista jajnika može da izazove ozbiljne probleme.Većina cisti na jajnicima su benigne i prirodno će proći same od sebe bez lečenja. U retkim slučajevima, Vaš ginekolog može da otkrije cističnu formaciju na jajniku koja može da izazove sumnju na maligni proces.
      Dijagnostikovanje cisti na jajnicima

      Нема коментара:

      Постави коментар

      UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...