недеља, 31. децембар 2017.

Kila (hernia)

Šta je zapravo kila?

 Izraz hernia se u medicini odnosi na ispadanje organa iz svog mesta. Najčešće se javlja u vidu ispadanja međupršljenskih hrskavica (discus hernia).
Kila ili bruh (lat. hernia) nastaje kada organ probije mišićno tkivo koje ga održava u fiziološkom položaju. Najčešće se javljaju u abdomenu, gornjem delu butine, u predelu pupka i prepona. Kile u početku nisu opasne po život ali je poželjno otkloniti ih hirurškim putem da ne bi došlo do komplikacija.

  Najčešće vrtse kila: epigastrična kila (hernia epigastrica), pupčana, umbilikalna kila (hernia umbilicalis), preponska kila (hernia inguinalis), femoralna kila (hernia femoralis)
  

Najčešće vrste kila 

Epigastrična kila 

Epigastrična kila (lat. hernia epigastrica) češće se javlja kod dece nego kod odraslih osoba. Javlja se kao ispupčenje u srednjoj trbušnoj liniji (linea mediana anterior) između pupka i i donjih delova rebarnog luka. pvu kilu obično formira mast, retko kad creva. Često je bolna.
Otklanja se hirurškim putem uz jačanje dela trbušnog zida na kome se pojavila.

Umbilikalna kila 

Umbilikalna kila (lat. hernia umbilicalis) javlja se kao izbočenje oko pupka, najčešće kod novorođenčadi. Ovo se dešava kada se otvor na trbušnom zidu koji bi normalno trebao biti zatvoren ne zatvori u potpunosti. Ako je mala obično se zatvori do druge godine. One koje se ne zatvore ili su od početka velike treba operisati u dobu između 2 i 4 godine. Ova kila se može razviti i kod odraslih zbog slabosti u ovom delu prednjeg trbušnog zida ili kod žena nakon porođaja.
umbilikalna kila 


Preponska kila 

Preponska kila (hernia inguinalis) je tip kile koji se najčešće javlja i 25x je češća kod muškaraca nego kod žena. Ove kile delimo u dve odvojene grupe, direktnu (nalazi se u spoljašnjem preponsklom prstenu) i indirektnu (prolazi celom dužinom preponskog kanala canalis inguinalis). Obe se nalaze u preponi ali imaju različita polazišta. Oba tipa kila izgledaju slično kao ispupčenje u preponi, i nekad je teško razlučiti o kom se obliku radi.

Femoralna kila

Femoralna kila (hernia femoralis) nasataje kada organi trbušne duplje prođu kroz femoralni kanal (canalis femoralis).  Femoralni kanal je deo kroz koji prolaze femoralna arterija, vena i živac kada napuštaju trbušnu šupljinu i dolaze na natkolenicu. Ovo je normalno uzak prostor, ali nekada može biti tako velik da kroz njega prolaze organi trbušne šupljine. Ona se vidi kao ispupčenje ispod preponskog nabora u srednjoj liniji. Obično je češća kod žena i ima veći rizik komplikacija od ingvinalne kile.

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...