недеља, 31. децембар 2017.

Iščašenje kolenog zgloba

Šta je iščašenje kolenog zgloba (luksacije kolena)?


Iščašenje zgloba kolena predstavlja poremećaja anatomskog odnosa tibije i femura sa čestim kidanjem struktura ligamenata ovog zgloba. U pitanju je veoma ozbiljna i teška povreda koja se često komplikuje sa kasnijim ugrožavanjem funkcije zgloba i oštećenja okolnih neurovaskularnih struktura.
Najčešće, do iščašenje zgloba kuka dolazi prilikom saobraćajnih nesreća i kod inustrijskih radnika koji rade sa teškom mehanizacijom. Kako je zglob kolena veoma jak i stabilan zglob, obično je potrebna izuzetno jaka sila kako bi došlo do njegovog iščašenja. Iščašenje kolena može biti prednje, zadnje. medijalno, lateralno i rotatorno u zavistnosti od odnosa butne kosti i tibije (glavne kosti potkolenice).
Statistički podaci pokazuju da se iščašenja kolenog zgloba javljaju na oko 7 osoba od milion ljudi. U oko 50% slučajeva uzrok nastanka iščašenja kolena su saobraćajne nesreće, a odmah iza njih su padovi sa velikih visina, industrijske povrede i sportske povrede. Veoma retko do dislokacije dolazi prilikom dejstva direktne sile na kolenu regiju.                                                                                                       
                                                                                                             OGNJEN BUKELIC

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...