четвртак, 14. јун 2018.

Kosti grudnog koša

Kosti grudnog koša

 Grudna kost (sternum) izgrađuje središnji deo prednjeg zida grudnog koša. Ova kost se svojim gornjim delom spaja sa ključnim kostima,a bočno sa prvih sedam rebarnih hrskavica. Sastoji se iz gornjeg dela, ručice (manubrium sterni), tela (corpus sterni) i mačnog nastavka (processus xiphoideus).
 Rebra (costae) su duge kosti kojih ima 12 pari, u obliku su luka ispupčenog u polje. Prvih 7 pari rebara su prava rebra (costae verae). Osmi, deveti i deseti par su lažna rebra  (costae spuriae). Jedanaesti i dvanaesti par rebara su slobodna rebra (costae fluctuantes).
 Na svakom rebru nalaze se telo i dva okrajka. Telo rebra (corpus costae) je srednji, izduženi deo, na kojem se razlikuju spoljašnja i unutrašnja strana, gornja i donja ivica. Okrajci rebara su: prednji, koji se spaja preko rebarne hrskavice sa grudnom kosti i zadnji, na kojem se razlikuju: glava rebra (caput costae), vrat (collum costae) i kvržica rebra (tuberculum costae). Prvo rebro je najkraće rebro.
Резултат слика за grudna kost

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...