KAKAO
Theobroma cacao
-Tajnu asteškog čokoladnog napitka Evropljanima je otkrio Hernandez u XVI veku. Asteška čokolada je bila tečna i začinjen vanilom i cvetovima jedne vrste bibera (piper sanctum). Asteci su upotrebljavali vanilu za aromatizaciju kraljevskog pića "čokolati", mešavine kakaoa i meda, buduće čokolade. Prvi komercijalni tovar kakaoa stigao je u Španiju 1585.
-Kakaovac je nisko drvo. Stablo je uspravno, sa tankom mrkom korom. Listovi su naizmenični, jajasto lancetasti, tamno zeleni. cvetovi su sitni, beli sa crvenim pegama. Plod je jajasta sočna bobica sa kožastim epikarpom. U beličastoj pulpi ploda nalazi se veliki broj crveno mrkih semena, koja se pre upotrebe suše.
-Najveće količine kakaovog semena prerade se u industriji čokolade. Kao jedan od produkata , dobija se čvrsto ulje(Butrym Cacao). Ovo ulje se koristi kao podloga za izradu nekih kozmetičkih i farmaceutskih proizvoda (supozitorije, vaginalete). butrym cacao je pogodan jer je na sobnoj temperaturi čvrst a na telesnoj se rastapa i ne draži sluzokožu.
-Odvojena semenjača se koristi za ekstrakciju teobromina. Zahvaljujući ovom alkaloidu, kakao se upotrebljava u slučajevima kašlja (tussis), bronhitisa, katara i drugih oboljenja organa za disanje. Pilule izrađene sa kakaovim maslom deluju kao blago sredstvo. ovaj alkaloid ima i izraženo diuretičko delovanje. Teobtomin je tip direktnog diuretika (1-3 g dnevno). Malo je otrovan i brzo se eliminiše. Teobromin, kakaov prah i mlevene koštice daju se protiv bronjalne astme (asthma bronchialis), angine pektoris i raznih vrsta skleroza.
-Mnogim lekovima neprijatnog mirisa i ukusa dodaje se kakaov prah ili pak oblažu čokoladom (razne dražeje). U mnogim zemljama se pije kakaov čaj (ljuske). Ove ljuske se dodaju različitim mešanim čajevima za popravljanje ukusa.
Kristina Mojsilović I5
Нема коментара:
Постави коментар