петак, 8. јун 2018.

ШКОЛЕ И ОБРАЗОВАЊЕ


Најкасније од II века п.н.е. у Риму су постојале јавне школе. Око седме године као и данас, девојчице и дечаци кретали су у школу (ludus litterarius) у којој се учило писање и рачунање. Учитељи (magistri) су често били Грци, а цене њихових услуга зависиле су од угледа. Децу из богатијих кућа до школе је пратио роб коме је то било главно задужење (paedagоgus), а торбицу (capsa или ѕсrіnіum), у којој је био прибор за писање и ужина, носио је други роб (capsarius).

Часови су се одржавали под ведрим небом или у једноставној просторији (pergula), коју је сам учитељ опремао. По зидовима импровизоване учионице висиле су такозване илијачке таблице, мермерни барељефи са призорима из Хомерове Илијаде. Такође, каткад су се на зидовима налазиле и географске карте (tabulae или formae) које су Рiмљан преузели од Грка, а приказивале су до тада познати свет. Остала учила била су табла за псање, као и лопте и коцке за учење геометрије. У учионицама су понекад стајала и попрсија (imagines) познатих песника.


Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...