понедељак, 4. јун 2018.

ЉУБАВ♥♥♥

                              ЉУБАВ (DILIGITIS)💕


Љубав (лат. Diligitis)је стање релативно јаке емотивне наклоности према некоме или нечему. Љубав је разноврсност различитих емоционалних и менталних стања, типично снажно и позитивно доживљаваних, која се крећу од најдубље међуљудске наклоности до једноставног задовољства. Један пример овог опсега значења је да се љубав мајке разликује од љубави према супругу, и разликује се од љубави према храни. Најчешће се љубав сматра емоцијом јаке наклоности и личне привржености. Љубав исто тако може да буде врлина каја представља људску љубазност, саосећање и наклоност — „несебичну лојалну и добродушну бригу за добро другога”.Она се исто тако може описивати саосећајна и срдачна деловања према другим људима, себи или животињама.
  •  филија- пријатељска љубав, која другоме жели добро, љубав којом другоме желимо помоћи, темељ сваког заједништва. Филија подразумева једнакост (нпр. два пријатеља), врлину и познанство. Мотиви филије су практични: једна или обе стране имају корист од таквог односа. Концепт филије развио је Аристотел.
  • ерос- љубав која је обележена сензуалном жељом и чежњом за оним што се љуби. То је љубав усмерена према чулном свету (вид, додир, укус…). Према Платону, ерос се може проширити и на љубав према унутрашњој лепоти, па и према самој идеји лепоте.
  • агапе- идеал љубави, укључује милосрдност, заузимање и бригу. Крајњи смисао те љубави је потпуно се посветити добру других по цену властитог живота. Ова врста љубави надилази пријатељску и еротичну љубав.
  • сторге - природна наклоњеност, нпр. према деци или родитељима.
  • ксенија - љубав према страном, гостопримство, изузетно важно у античкој Грчкој. Гост и домаћин, који би пре гостовања били странци образовали би малтене ритуално пријатељство. Од госта се једино захтевало да буде захвалан.  

НАЈЛЕПШЕ ЛАТИНСКЕ ИЗРЕКЕ О ЉУБАВИ💕:

Amor vincit omnia.💕
Љубав побеђује све.

Amantium irae amoris integretio est.💕
Љубавне свађе су обнова љубави.

Amantes sunt amantes.💕
Заљубљени су ладаци.

Cras amet qui nunquam amavit; quique amavit, cras amet.💕
Нека воли сутра ко волео није; и нека онај који је волео, воли сутра такође.

Difficile est longum subito deponere amorem.💕
Тешко је одједном се одрећи дуге љубави.

Verus amor nullum novit habere modum.💕
Права љубав не познаје границе.

Gratia gratiam parit.💕

Љубав раша љубав.

Omnia vincit amor.💕
Љубав све побеђује.









                                                         АРСИЋ ТЕОДОРА I-2

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...