Kajsija kao lek za dugovečnost
Kajsija latinski naziv: Prunus armeniaca
Kajsija osim što osnažuje organizam, čuva oči i doprinosi zdravlju kostiju, stoga se maksimalno potrudite da iskoristite sezonu sazrevanja ovog dragocenog voća. Smatra se da vodi poreklo iz Kine, a poznato je da su Evropljani koristili sveže kajsije u ishrani pre više od 2.000 godina, kada je i dospela do mediteranskih zemalja, a tokom prvih španskih istraživačkih putovanja i naseljavanja otkrivena je i u Americi.
Tajna stogodišnjaka iz pakistanske doline Huza, kako tvrde stručnjaci, leži u ishrani baziranoj na grickanju oraha i svežih ili sušenih kajsija, koja dokazano smanjuju rizike od nastanka karcinoma i produžavaju životni vek.
Kajsija lekovita svojstva Sveža kajsija obiluje vitaminima A, C i B i raznim mineralima. Ukoliko se pitate da li kajsije goje, odgovor je NE, te se one naročito preporučuju osobama koje žele da smršaju, a pomažu i lečenju raznih infekcija, sprečavaju srčana oboljenja, obnavljaju oštećena tkiva, snižavaju nivo lošeg holesterola i podstiču razvoj zuba i kostiju. Sveže ceđeni sok od kajsije preporučuje se osobama koje pate od anemije, a koristi se i kajsija kao lek u slučaju groznice i kožnih oboljenja, jer ublažava iritaciju i eliminiše simptome upalnih procesa. Zdravstvene prednosti ovog voća uključuju njihovu sposobnost da regulišu probavu, zatvor, uhobolju, grip, kožna oboljenja, anemiju, pa čak i kancer. One su odličan izvor polifenola, snažnih antioksidansa koji neutrališu štetno dejstvo slobodnih radikala i sprečavaju kardiovaskularna oboljenja. Sveža kajsija obiluje karotenoidima i ksantofilima, nutrijentima koji štite vid, sprečavaju makularnu degeneraciju i slabljenja očnog mišića u starosti. Takođe, lutein koji je prisutan u ovom voću, štiti mrežnjaču.
Ono je odličan izvor katehina, vrste flavonoida koji ulazi i u sastav zelenog čaja, a poseduje protivupalna svojstva. Kajsije sadrže i visok procenat vlakana koji veoma blagotvorno deluju na sistem organa za varenje i sprečavaju opstipaciju.
Нема коментара:
Постави коментар