JABUKA(MALUM)
Biološki aktivni sastojci jabuka ostaju relativno stabilni i očuvani i na temperaturi od 0 stepeni. Ne treba ih čuvati blizu drugog voća i povrća, osim ako ne želite da ono brže sazri, jer jabuke ispuštaju etilen, koji pospešuje zrenje. Od jedne trule jabuke u kesi sve će brzo propasti. I to nije sve. Krompir proklija kad stoji pored jabuka, a cveće uvene ako je kraj vaze činija s jabukama.
ČUVA KRVNE SUDOVE
Zbog bogatstva vlakana, zatim vitamina C i kalijuma, jabuke su korisne kod oboljenja srca i krvnih sudova. Taninska kiselina iz jabuka sprečava taloženje masti u jetri, a vitamin C uz jod, koji sadrže neke vrste, sprečava oboljenja štitne žlezde. Zahvaljujući dijetetskim vlaknima normalizuje probavu i reguliše stolicu. Povoljno deluje i na regulisanje nivoa holesterola u krvi, smanjuje rizik od raka pluća, debelog creva, prostate...
100 g svežih jabuka sadrži:
86 g vode
400 mg minerala
27 mg vitamina
100 g suvih jabuka sadrži:
82 kalorije
16,9 g ugljenih hidrata
1,16 g masti
50% Polovina vitamina C gubi se pečenjem jabuka
7% Jednu petnaestinu ploda jabuke čini kora i taj deo sadrži 40–45 odsto polifenola. Ne ljuštite zato jabuke!
20% Najmanje petina jabuke otpadne pri ceđenju soka. Ono što ostane zapravo je najbogatije lekovitim sastojcima
Нема коментара:
Постави коментар