Opis:
Avokado ( Persea americana) spada u bobičasto voće, ali ga neki svrstavaju u povrće zbog visokog sadržaja masti i neutralnog ukusa. Raste na stablima visine i do 20 metara, a može dostići težinu od 150 g do 1 kg. Listovi su dužine 15-30 cm. Avokado je tropsko voće. Raste na istoimenoj vrsti drvenastih biljaka u Srednjoj Americi i Meksiku.Plod je u obliku kruške sa velikom košticom u sredini i grubom rapavom korom. Zbog oblika i rapave kore, Englezi su ga zvali "aligatorova kruška".
Poreklo:
Avokado vodi poreklo iz Centralne i Južne Amerike, gde se gaji od davnina. U tim krajevima je poznat i pod nazivom "aligatorova kruška" jer njegov oblik i koža podsećaju na ovu životinju. Inače, avokado je reč koja potiče iz astečkog jezika i glasi - "ahuacatl".Sredinom 17. veka trgovci su ga doneli na Jamajku a do sredine 19. veka proširio se u tropskim regionima Azije. Danas se avokado gaji u većini zemalja tropskog i suptropskog pojasa a najveći proizvođači su SAD, Meksiko, Dominikanska Republika, Brazil i Kolumbija.
Dobar plod avokada je težak za svoju veličinu i bez fleka. Zreli su oni koji se blago savijaju pod pritiskom, ali ukoliko pritisak ostavi trag, avokado je prezreo. Sazrevanje se može ubrzati ukoliko se plodovi ostave na sobnoj temperaturi spakovani u papirnu kesu. Zreo avokado čuva se u frižideru između 1 i 2 dana.
Kuvanje se ne preporučuje, budući da uništava aromu, ali se iseckan svež plod može dodati već gotovom jelu, neposredno pre serviranja. Avokado se koristi u salatama, pasiran u umacima ili hladnim supama i desertima. Takođe se stavlja u suši. Svež plod na vazduhu brzo menja boju, što se može izbeći dodavanjem soka od limuna ili limete.
Odeljak: Magnoliophyta
Klasa: Magnoliopsida
Red: Laurales
Porodica: Lauraceae
Rod: Persea
Vrsta: P. americana
Нема коментара:
Постави коментар