понедељак, 30. април 2018.

NEVEN

Neven kao lekovita biljka za rane, opekotine, proširene vene, želudac, protiv hemoroida itd...

neven
Latinski naziv: Calendula officinalis
Drugi nazivi: ognjanac, ognjac, zimorod, žutorod, žutelj, prstenčac, bilek, bilec
Opis biljke: Neven je jednogodišnja zeljasta biljka sa razgranatom stabljikom, koja može da naraste do 60 cm visine. Listovi su duguljstog oblika i nasuprotni. Cvetovi su žute do narandžastožute boje sa duguljastim, gusto raspoređenim laticama koje su na vrhovima nazubljene.
Neven postoji u više vrsta i svaka od njih je podjednako lekovita.
Cveta u periodu maj-septembar.


Lekovitost nevena

Neven se koristi u obliku čaja, tinkture i masti.
Čaj od nevena pročišćava krv i tako pomaže kod virusnog zapaljenja jetre (hepatitisa), lekovito deluje u slučaju urinarnih infekcija, bolesti želuca i creva (grčevi i čir na želucu, zapaljenja želuca i dvanaestopalačnog creva, upale debelog creva).
Čaj od nevena takođe služi za ispiranje kancerogenih tumora i rana koje teško zarastaju.
Tinktura od nevena se koristi za obloge kod rana, oteklina, nagnječenja, krvnih podliva.
Mast od nevena se koristi za lečenje rana, proširenih venahemoroida, promrzlina, opekotina, krasta u nosu. divlje na livadama, a veoma često se uzgaja po baštama.
Lekoviti delovi nevena: cvetovi, stabljika i listovi. Biljku treba brati u toku dana dok sija sunce jer tad je lekovitost nevena najveća. Sakuplja se od juna do kasne jeseni.

Neželjena dejstva

Ako se koristi za spoljašnju upotrebu, nema neželjenog dejstva. S druge strane, neven se ne sme unositi u organizam u bilo kakvom obliku bez nadzora lekara.

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...