понедељак, 30. април 2018.

BRUSNICA

Brusnica - lekovito bilje za urinarne infekcije, korisna u borbi protiv bakterije Ešerihije koli

Latinski naziv: Vaccinium macrocarpon
Drugi nazivi: brusnica
Opis biljke: Žbunasta biljka poreklom iz Amerike, u bliskom je srodstvu sa borovnicom. Plodovi su crvene bobice, bogate vitaminom C.
Lekoviti delovi brusnice: Plod brusnice

Lekovitost brusnice

brusnica
Ranije se koristila u vidu kašastih obloga za lečenje rana i izraslina, kao i skorbuta - oboljenja desni praćenog krvarenjem usled nedostatka vitamina C. U današnje vreme se koristi za prevenciju i lečenje infekcija urinarnog trakta, koje uzrokuje Ešerihija koli i drugi tipovi bakterija.
Brusnica stimuliše stvaranje hipurne kiseline, za koju je dokazano da ima jak antibiotički efekat na urinarni trakt jer ometa, a ponekad i eliminiše bakterije koje izazivaju infekcije.
Brusnica skraćuje trajanje bolesti urinarnog trakta, pomaže u smanjenju bola, peckanja, svraba i drugih simptoma.
Važno je napomenuti da uporne infekcije urinarnog trakta treba odmah tretirati antibioticima da bi se izbegle komplikacije.
Sok od brusnice se može bezbedno uzimati sa konvencionalnim lekovima i može ubrzati proces izlečenja.
Istraživanje sprovedeno u SAD pokazalo je da konzumiranje tri čaše soka od brusnice dnevno značajno povećava HDL (dobar) holesterol i povećava nivoe antioksidanasa u krvi, a može i da umanji rizik od bolesti srca.

Uzimanje brusnice

Za urinarne infekcije:
Piti najmanje 500 ml nerazblaženog soka, ili uzimati oko 800 mg ekstrakta brusnice dnevno (dve kapsule od po 400 mg).
Kao prevencija od povratka bolesti: prepoloviti dozu na najmanje 250 ml soka ili 400 mg ekstrakta brusnice dnevno.

Neželjena dejstva

Nisu poznata neželjena dejstva bilo kratkotrajnog ili dugotrajnog uzimanja brusnice. Brusnica se može uzimati u trudnoći i tokom dojenja, a mogu je uzimati i deca.
Važno!
*Brusnica nije zamena za antibiotike. Ako sumnjate na infekciju obratite se lekaru.
*Odmah se obratite lekaru ako simptomi uključuju povišenu temperaturu, drhtanje, bol u leđima ili krv u urinu. To mogu biti znaci bubrežne infekcije koja zahteva lekarsku pomoć.

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...