понедељак, 30. април 2018.

Nektarina (Prunus persica)

Nektarina

Latinski naziv: Prunus persica 
Nektarina
Nektarina je podvrsta breskve. Razlikuju se od breskve po glatkim plodovima (na kožici plodova nema dlačica). Prve sorte nektarina su bile male i svetlih boja, skoro zelene i izgledale su kao da nisu sazrele. Danas se ukrštanjem različitih sorti dobijaju nektarine veličine obične breskve, crvene boje i slatkog ukusa, još slađeg od obične breskve. Naziv potiče od grčkog boga Nektara, a sok od ovog voća je nazivan i "piće Bogova’".
Odličan su izbor za dijete jer oguljene sadrže izuzetno malo kalorija i nimalo masnoća. Budući da sadrže veću količinu voćnih šećera, dijabetičari ih moraju konzumirati s posebnim oprezom. Nektarine su takođe odličan izvor antioksidansa koji mogu pomoći u zaštiti kože od štetnih UV vazduha. Ne sadrže holesterol, dok vitamin C pomaže u održavanju zdravog imunološkog sistema. 

Agroekološki uslovi za gajenje nektarine

Temperatura
Ne voli jako hladne zime i ne uspeva u krajevima gde temperature padaju ispod -10 °C, što zavisi od sorte, ali i od fiziološkog stanja voćke.
Voda
Najviše vode potrebno je od završetka cvetanja do kraja intenzivnog porasta plodova. Prvo navodnjavanje trebalo bi obaviti 10 dana posle cvetanja, ukoliko je proleće sušno, a nedostajale su i zimske padavine. Drugo navodnjavanje se obavlja početkom jula, u periodu najvećeg porasta vegetativnih organa, kada se formiraju cvetni pupoljci za narednu godinu i rastu plodovi. Tada su i najveći evapotranspiracioni zahtevi spoljne sredine kada stabla voćnjaka najviše troše vodu, a prisutan je nedostatak padavinama. Treće navodnjavanje se obavlja početkom avgusta. Važno je za porast plodova, koji pristižu za berbu krajem avgusta i tokom septembra.
Pri navodnjavanju voćnjaka nektarina preporučuje se metoda navodnjavanja kapanjem. Navodnjavanje se izvodi u kritičnim fazama, npr. tokom rasta ploda, kod promene boje ploda i dozrevanja kao i nakon berbe, za rane sorte (avgust, septembar), za završetak diferencijacije pupoljaka.
Zemljište
Aktivni (oranični) sloj zemljišta mora biti dubok, rastresit, vodopropustan, s dobrim vazdušnim, vodnim i toplotnim režimom. Zemljišta moraju biti lagana, peskovita ili peskovito-ilovasta, dok najbolji pH iznosi 6,0 - 7,0.

Izbor položaja za podizanje zasada nektarine

Parcele s južnom ili jugozapadnom ekspozicijom (položajem) u proleće se brže zagrevaju i na taj način podstiču raniji početak vegetacije, što se može negativno odraziti na prinose u slučaju čestih prolećnih mrazeva. Na mestima gde su prolećni mrazevi česta pojava, izbor severne strane predstavlja najbolje rešenje. Što se tiče prednosti, plodovi koji se gaje na terenima usmerenim prema zapadu sazrevaju nekoliko dana pre ostalih, što omogućava postizanje više cene na tržištu.

Đubrenje nektarine

Najvažniji hranjivi elementi za ishranu nektarine su azot, fosfor i kalijum. Tim hranivima zemljište mora biti dobro obezbeđeno, kako bi zasad dao visoku i stabilnu proizvodnju.
Azot je važan element i dodaje se u proleće u dva navrata, u vreme intenzivnog rasta mladara i plodova. Kasno unošenje azota u zemljište nepovoljno bi se odrazilo na razvoj voćke zbog produžene vegetacije i nepotpunog sazrevanja mladara koje bi tokom jače zime stradali od mraza.
Fosfor je element koji posebno utiče na diferencijaciju (zametanje) cvetnih pupoljaka, zametanje, dozrevanje i kvalitet plodova. Slabo je pokretan u zemljištu i mora se unositi u zemljište dublje (deponovanjem) u zoni razvoja korenovog sistema i to u jesen.
Kalijum je element koji posebno utiče na razvoj ploda i semena, na zrenje plodova, obojenost i čvrstoću mesa ploda. Takođe je sla­bo pokretan u zemljištu i dodaje se na isti način i u isto vreme kao i fosfor.
Vreme i tehnika sadnje nektarine
Podloge na koje se kaleme jednake su kao i za breskvu. Sadnju je najbolje obaviti u kasnu jesen, dobro razvijenim jednogodišnjim sadnicama nabavljenim u rasadniku.

Berba nektarina

Rane sorte odmah po berbi se transportuju na prodajno mesto. Plodovi kasnijih sorti se mogu skladištiti u podrumu i hladnjačama. Nektarine ubrane nezrele mogu se držati na sobnoj temperaturi u papirnoj vreći par dana dok ne sazru. U frižideru nektarine mogu ostati do 5 dana. Mogu se konzumirati sveže, cediti u sokove, dodavati u voćne salate ili u jela.




                                                      MARTIN ĐOŠIĆ 1/5

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...