субота, 24. март 2018.

Zanimljive cinenjice o mozgu

Zanimljive cinjenice o mozgu


Procjenjuje se da mozak proizvede 70.000 različitih misli u toku dana.70398_51. Iako je odgovoran za samo oko 2% tjelesne težine, mozak troši oko 20% kiseonika u našoj krvi i 25% glukoze (šećera) koji cirkuliše u krvotoku.
2. U mozgu se nalazi oko 100 milijardi neurona, ali oni čine samo 10% mozga. Oko 75% mozga čini voda.3. Vaš mozak je sposoban imati više ideja od broja atoma u poznatom svemiru!
4. Mozak proizvodi struju dovoljno jaku da napaja sijalicu od 10 do 23 W.
5. Prosečan mozak odraslog čoveka je težak oko 1.3 – 1.4 kg. Veličina i težina nemaju apsolutno nikakvu vezu sa koeficijentom inteligencije (IQ).
6. Kada se prekine dotok krvi do mozga, on izgubi svest nakon 8 – 10 sekundi, a bez kiseonika može preživeti 4 – 6 minuta.
7. Mozak tek rođene bebe se utrostruči u veličini u prvoj godini života.
8. Studije pokazuju da 50-70% poseta lekaru za fizičke bolesti uzrokuje niko drugi nego sam mozak bolesne osobe (stres).
9. Kada imate glavobolju, ne boli vas mozak. Ovaj organ nema receptore za bol i stoga ne može ni osetiti bol.
10. Mozak je najaktivniji kada spavate. Osobe sa višim IQ-om sanjaju više, a takođe je dokazano da osobe koje malo odspavaju tokom dana imaju više energije i bolje su fokusirane na posao. (Ovo pokažite šefu).

11. Mnoge studije su dokazale da mozak bez ikakvih problema može stvoriti lažno sećanje, tj, kreirati neki događaj u vašem detinjstvu koji se zapravo nikada nije ni desio.
12. Smejanje aktivira pet različitih delova mozga.

13. Leva strana mozga kontroliše desnu stranu tela, desna strana mozga kontroliše levu stranu tela.
14. Ako je zdrav, vaš mozak nikada ne gubi sposobnost učenja.
15. Istraživanja su pokazala da je hipokampus, deo koji  se bavi vizualno-prostornom svesti, veći kod u Londonskih taksista nego kod ostalih ljudi. Londonski taksisti mesecima, a ponekad i godinama uče napamet svaku ulicu u Londonu pre nego dobiju licencu.
16. U mozgu se nalaze određeni ‘ogledalo neuroni’ zbog kojih zevate kad drugi zevaju oko vas, ali i zbog kojih vas na trenutak zaboli deo tela, iako se neko drugi udario. Naučnici veruju da su upravo ovi neuroni odgovorni i za generalno osećanje empatije prema drugima.
17. Droga poput kokaina aktivira centar zadovoljstva u mozgu (nucleus accumbens), te oslobađa dopamin serotonin koji vas čine srecnim. Nucleus accumbens se aktivira i kada pomognete osobi u nevolji ili donirate novac/robu nekoj dobrotvornoj organizaciji.
18. Svaki put kada se nečega prisetite ili imate novu misao, vi stvarate novu vezu u mozgu.
19. Dok je mozak slona fizički veći od ljudskog, ljudski mozak zauzima 2% ukupne telesne mase (u poredjenju s 0,15% mozga slona), što znači da ljudi imaju ubedljivo najveći mozak u odnosu na veličinu tela.
20. Brojne naučne studije su zaključile da čitanje deci naglas i često razgovaranje s njima značajno doprinosi razvoju njihovih mozgova.

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...