субота, 24. март 2018.

RIKECIJA

Rikecija
Rikecija predstavlja nepokretnu anaerobnu gram negativnu bakteriju. Ima karakteristiku i bakterije i virusa. Pripada porodici rikeciacea (Rickettsiacea) zajedno sa rodovima rohalimea (Rohalimea) i koksijela (Coxiella). Zbog veličine i striktnog intraćelijskog parazitizma do nedavno su svrstavane u viruse.

Osobine bakterije

Morfološke osobine
Rikecije su sitni gram-negativni bacili dužine 0,8-2 μm. Nemaju kapsulu i ne stvaraju sporu, uglavnom štapićastog oblika . Takođe su nepokretne jer ne poseduju flagele.

Kulturelne osobine
Striktni su intracelularni paraziti i ne mogu se kultivisati na bakteriološkim hranljivim podlogama. Najbolje se kultivišu u ćelijama oplođenih kokošijih jaja. Dobro se razmnožavaju i u nekim ćelijskim kulturama (mišji limfoblasti, ćelije majmunskog bubrega).

Biohemijske osobine
Ne odlikuju se značajnom biohemijskom aktivnošću. Imaju enzime za razgradnju glutamata. Sintetišu neke lipide i proteine.

Simptomi

  • Simptomi počinju iznenada, 3-12 dana nakon ugriza krpelja. Što se prije, nakon infekcije, pojave simptomi (što je kraća inkubacija), to su simptomi teži. Pojavljuju se teška glavobolja, iscrpljenost (prostracija) i bolovi u mišićima. Unutar nekoliko dana razvije se groznica od 39,4 °C-40 °C i u teškim slučajevima ostane visoka 15-20 dana. Ponekad tokom jutra temperatura može biti normalna. Razvija se suvi, ječeći kašalj.
  • Otprilike četvrtoga dana groznice na ručnim zglobovima, gležnjevima, dlanovima, tabanima i podlakticama pojavljuje se osip i naglo se proširi na vrat, lice, pazuhe, stražnjicu i trup.
  • Zahvatanje krvnih žila u mozgu može dovesti do glavobolje, nemira, nesanice, delirija i kome. Jetra se može povećati, upala jetre može uzrokovati žuticu, premda je to rijetko. Može se razviti upala disajnih putova (pneumonitis), te pneumonija (upala pluća) i oštećenje mozga i srca. Premda retko, u nekim slučajevima dolazi do niskog krvnog pritisaka pa čak i do iznenadne smrti.

Vanja Veljković I/2


Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...