Pljuvačka(saliva) predstavlja mešoviti sekret 3 para velikih pljuvačnih žlezda(podjezične-glandulae sublingualis,podvilične-glandulae submandibularis i doušne-(glandulae parotis)
Predstavlja bistru,viskoznu,bezbojnu tečnost,alkalne reakcije,čiji sastav i količina zavise od vrste unete hrane.Ona uglavnom sadrži oko 99% vode i 1% suvog ostatka(uglavnom proteini-albumini,sluz(mucin),ptijalin i neorganske materije(Mg,K,Ca)).Dnevno se luči 1-1,5l pljuvačke.
Uloge pljuvačke:
1)rastvara u vodi rastvorljive sastojke hrane
2)priprema hranu za žvakanje i gutanje
3)počinje hemijsku obradu hrane dejstvom ptijalina.
Pljuvačka se luči na 2 načina:
1)pod kontrolom vegetativnog nervnog sistema;može se lučiti gledanjem,mirisanjem ili razgovorom o hrani.
2)glavni način lučenja je refleksnim putem preko refleksnog luka(receptor-nervi jezika primaju nadražaj koji senzitivna nervna vlakna prenose do produžene moždine,a zatim motorna vlakna(nervus facialis et n. glossopharingeus)prenose do pljuvačnih žlezda koje onda luče pljuvačku)
Нема коментара:
Постави коментар