среда, 21. март 2018.

Lekovito bilje VI deo

KANTARIA MUŠKA - centaurium umbellatum

                                                                               
Резултат слика за kantarija zenska
Opis biljke: Kantaria muška ili kantarion, jednogodišnja je ili dvogodišnja zeljasta biljka. Stabljika joj je četvorouglasta i razgranata, visine 20 do 30 cm. Donji listovi se nalaze u rozeti, a listovi na stabljici su nasuprotni i sedeći, duguljasto-jajastog oblika. Cvetovi su složeni u paštitac. Oblik im je levkast, a boja ružičasto-crvena.               

Lekoviti deo: za lek se, u vreme cvatnje, skupljaju samo cvetovi i listovi.
Lekovito delovanje: čaj od kantarije muške jača želudačne sokove, otklanja bolove u želucu, sluz iz želuca i creva, leči jetru i bubrege, žgaravicu, glavobolju, popravlja apetit, neuredno varenje. Uspostavlja u želucu i crevima prirodan rad i funkcije i time deluje na funkcije jetre i žuči, odnosno, leči smetnje u jetri, žučne grčeve i žuticu. Čisti čaj od kantariona, uziman kroz duže vreme, deluje na mršavljenje kod ugojenih osoba.

KANTARION - GOSPINA TRAVA - Hypericum perforatum



Сродна сликаOpis biljke: Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka, visoka od 30 do 60 cm,ima golu i razgranatu stabljiku s nasuprotnim jajolikim listovima. Listovi su sedeći, protkani mnoštvom providnih tačkica. To su žlezde napunjene eteričnim uljem tako da list izgleda fino izbušen. Cvetovi su smešteni na vrhu stabljike i žute su boje. Žuti cvetovi od 5 latica s donje strane imaju crne tačke. Imaju mnogo prašnika i jednu plodnicu.                                        
Lekoviti deo biljke: za lek se, u vreme cvetanja, u maju i junu,skupljaju samo cvetovi i listovi.
Lekovito delovanje: Kantarion ili gospina trava se koristi za lečenje sluzavosti pluća, grčeva u trbuhu i želucu, zgrušavanja krvi, bolesti bubrega, jetre, slezine i mokraćne bešike. Naročito se preporučuje kod nekontrolisanog mokrenja. Pomešana s drugim lekovitim biljkama odlično je sredstvo za lečenje zastarelog kašlja i astme . Etarsko ulje od kantariona deluje protiv crevnih parazita.Fenolska jedinjenja koja se nalaze u kantarionu imaju izraženu antibakterijsku moć.

Na prvom su mestu nega i zaštita kože u kozmetici i medicini (masaže, suva koža, ragade, ljuskava koža, zaštita od zračenja i sunčanja, prištevi, akne, čirevi, opekotine, hemoroidi, zarastanje rana,antiseptik...). Zatim je korisna upotreba kod rana koje krvare; ozleda mišića, hematoma, otoka kod udaraca, uganuća i iščašenja; mnogobrojnih reumatskih oboljenja (upalni reumatizam; degenerativni reumatizam – artroze, kukova, kolena, ramena; metabolički reumatizam – giht, te bolnih sindroma ramena i krsta-lumbago). 
Kantarionovo ulje se koristi na taj način što se njime mažu rane, posekotine, opekotine i druge ozlede ili se tim uljem natopi gaza pa se povređeno mesto obloži.

SELEN - Levisticum officinale


Levisticum officinale 002.jpgOpis biljke: Selen je mirisna, trajna zeljasta biljka, visoka do 2m. Koren je vrlo krupan i razgranat. Listovi su tamnozeleni i 2-3 puta perasto deljeni. Cvetovi su udruženi u štitaste cvasti svetložute boje. Plodovi su pljosnati, sa oštrim rebrima. 
Lekoviti deo biljke: U korenu i plodu ima do 1% etarskog ulja, u kome je glavni sastojak terpineol. Ima i smole, gume, tanina, šećera, skroba i raznih kiselina. U lišću ima do 100 mg vitamina C .
Lekovito delovanje: . Prijatan, aromatičan i bezopasan diuretik, stomahik i karminativ.Često se daje zajedno sa drugim štitaricama za lečenje organa za varenje, mokrenje i disanje. Ima lekovito dejstvo kod bolesnika koji imaju grčeve u crevima.
1.Čaj za održavanje pravilnog rada srca (preventiva protiv infarkta): po jednu supenu kašiku lista matičnjaka, korena i ploda selena i lista imele sa kruške preliti sa 6 dl proključale vode. Ostaviti da stoji 2 sata, procediti, zasladiti medom i piti tri puta dnevno po 1 čašu.

2. Upala mokraćnih puteva: po 20 gr korena selena, lista breze i medveđeg grožđa, lanenog semena i sitnice. Dve supene kašike ove smeše na 300 gr ključale vode i posle 2 sata procediti i popiti u 3 obroka u toku dana.

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...