недеља, 25. март 2018.

Fiziologija respiracije( disanja)- respiratorni sistem

Organi za disanje snabdevaju organizam potrebnom količinom kiseonika i eliminišu iz organizma stvoreni ugljen-dioksid. Kiseonik se krvlju doprema do tkiva gde se troši u procesima metabolizma. Ugljen-dioksid se oslobađa iz ćelija u toku metaboličkih procesa i transportuje krvlju do pluća preko kojih se eliminiše iz organizma. Prema tome, disanjem se obavljaju dve osnovne funkcije, i to razmena gasova i transport gasova. U ovim funkcijama učestvuju pored disajnih organa još srčano-sudovni sistem, krv, grudni koš sa disajnom muskulaturom i dijafragma.

Respiracija ili disanje može biti spoljašnje i unutrašnje. Spoljašnje disanje naziva se plućno disanje i podrazumeva razmenu gasova između organizma i spoljašnje sredine i ono se odvija u plućima.
Unutrašnje disanje podrazumeva razmenu gasova između krvi i ćelija i naziva se tkivno disanje.

Spoljašnje ili plućno disanje obavlja se zahvaljujući disajnim pokretima grudnog koša. Disajni pokreti grudnog koša odvijaju se u ciklusima tzv. respiracijama. Jedna respiracija se sastoji iz:

-inspiracije ili udaha i
-ekspiracije ili izdaha.

Odrastao čovek, pri mirovanju, načini u toku jednog minuta 12-16 respiratornih pokreta. Pri svakoj respiraciji u pluća se udahne i iz pluća izdahne oko 500 ml vazduha. Taj vazduh se naziva respiratorni vazduh. Zahvaljujući disajnim pokretima vazduh se u plućnim alveolama stalno obnavlja.

Na taj način se održava njegov stalni sastav. Naročito je značajno održavanje stalne koncentracije kiseonika i ugljen-dioksida. Od koncentracije ovih gasova u alveolarnom vazduhu zavise njihovi parcijalni pritisci. Od parcijalnih pritisaka kiseonika i ugljen-dioksida zavisi razmena ovih gasova između alveolarnog vazduha i krvi, a time i parcijalni pritisci ovih gasova u samoj krvi.

Pluća sadrže ogroman broj alveola (oko 300 miliona u svakom plućnom krilu). Prečnik alveola je mali i iznosi svega 1/4 mm, ali pošto je njihov ukupan broj ogroman,površina svih alveola iznosi 70 m^2, što čini ukupnu respiratornu površinu kroz koju se vrši razmena gasova.
Do plućnih alveola vazduh se sprovodi preko disajnih puteva. U disajnim putevima se ne vrši razmena gasova. Zbog toga se prostor u disajnim putevima naziva anatomski ,,mrtvi prostor". Njegova zapremina iznosi oko 150 ml vazduha.

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...