Dva lica čokolade
Izvor energije:
Čokolada je visokohranljiv proizvod, u njenom sastavu nalazi se zrno kakaoa, koje je nekad bilo cenjeno kao zlato, zatim kakao, puter, šećer. Mnogobrokne vrste čokolade koje se danas mogu naći na tržištu sadrže i mleko u prahu, orašaste plodove, lecitin, pektin i druge supstance. Prosečno se u čokoladi nalazi 50% šećera, 35% masti i 7% belančevina. Masti I šećer glavni su snadbevači našeg organizma energijom (energetska vrednost 100g čokolade je 550 kalorija), međutim, ugljeni hidrati daju lako dostupnu energiju koja se lako sagoreva, a masti se apsorbuju sporije i obezbeđuju organizmu energiju na duže vreme.
Poboljšava raspoloženje i pamćenje:
Čokolada sadrži vitamine grupe B i oksalnu kiselinu, kao i teobromin, koji blago stimuliše nervni i kardiovaskularni sistem. Čokolada se uključuje u dijetu nakon drugih zaraznih infektivnih I drugih oboljenja, iscrpljenosti, tuberkuloze, onkoloških oboljenja. Ova poslastica pomaže u slučaju depresivnih stanja. Kockica ovog deserta doprinosi proizvodnji endorfina i serotonina- poznatijih kao hormona sreće, budući da pobljašavaju raspoloženje i iokrepljuju. Sem toga, čokolada stimuliše aktivnost mozga, poboljšava kvalitet intelektualnog rada i pamćenja. Danas stručnjaci skreću pažnju na dijetetska svojstva crne (gorke) čokolade. Ona sadrži dosta flavonoida - antioksidanata, koji sprečavaju prekomerne oksidativne procese u telu. Primećen je pozitivan efekat čokolade na antikoagulantni sistem krvi i metabolizam lipida (masti). Činjenica je u tome da masne kiseline koje se nalaze u njoj, uključujući oleinsku i stearinsku, izbacuju loš holesterol. Preporučuje se da se čokolada uvede u ishranu kao saveznik u prevenciji i lečenju ateroskleroze i ishemijske bolesti srca, ali je potrebno tačno utvrditi količinu, u zavisnosti od njenog sastava. Ne preporučuje se upotreba čokolade u slučaju gojaznosti, dijabetesa, bolesti pankreasa i žučne kese, gihta, urotelijaze ili mokraćnih kamenaca oksalne kiseline. Nemojte jesti čokolade ni tokom trudnoće i dojenja. Sem toga, pedijatri ne preporučuju čokoladu deci do dve godine, a deca ne smeju da je jedu ni na prazan stomak. Ljudi koji boluju od migrene treba da izbace čokoladu iz ishrane jer sadrži supstance koje izazivaju napade glavobolje!!!
Нема коментара:
Постави коментар