субота, 31. март 2018.

BEKEROVA CISTA


BEKEROVA CISTA

Bekerova cista ( poplitealna cista ) je sinovijalna cista koja nastaje u zatkolenoj jami proširenjem burze mišića gastroknemijusa. Burze izgledaju kao balon ispunjen tečnošću imeđu ostalih mekotkivnih struktura.
Te mekotkivne strukture su tetive, ligamenti ili mišići.  Funkcija burza je smanjenje  trenja između tetiva i kosti, između tetiva i tetiva, između koštanih izbočina i same kože i sl.

KAKO NASTAJE BEKEROVA CISTA?

Razlog nastanka može biti višestruk. Često se javlja kod ponavljanja identičnih pokreta u toku sportskih treninga ili kod nekih profesija ( na primer zidara ).
U situacijama kad tetive svojim učestalim ponovljenim, kretnjama preko burze iritiraju burzu, dolazi do pojave nastanka cista.
Takođe se javljaju ciste i nepoznatog uzroka ali i kao posledica upalnih procesa u samom zglobu kolena. Kad upalom budu zahvaćena meka tkiva i hrskavice zgloba ( osteoartritis, reumatoidni i psorijatični  artritis kao i neke druge bolesti ) dolazi do sekundarnog nastanka ciste.

DIJAGNOZA

Cista može biti različite veličine. Od  prečnika lešnika do veličine guščijeg jajeta. Ako primetite stvaranje neke tumefakcije (otoka, nadutosti) u zatkolenoj jami odmah se javite lekaru. Osim same anamneze i kliničkog pregleda, potrebna je da se uradi laboratorijska i radiološka obrada, dijagnostički  ultrazvuk, a u ređim slučajevima je neophodno uraditi i magnetnu  rezonansu.

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...