петак, 2. фебруар 2018.

STERILIZACIJA

Sterilizacija je proces kojim se potpuno odstranjuju ili uništavaju svi mikroorganizmi i njihove spore s predmeta, instrumenata i materijala do te mjere da se na standardnim medijima za kultiviranje ne mogu dokazati.
Najčešće se koristi u medicini, ali i u industriji hrane, odnosno konzerviranju. Ovom metodom najčešće se konzerviraju meso i povrće u postupku konzerviranja u limenke.
 I Sterilizacija toplotom
1) Sterilizacija suvom toplotom
Ovaj vid toplote se koristi za sterilizaciju laboratorijskih instrumenata i pribora. Primenjuju se opaljivanje, spaljivanje i žarenje. Laboratorijski instrumenti i medicinski pribor od metala, stakla, porcelana se sterilišu vrućim vazduhom u aparatima koji se nazivaju – sterilizatori.  Oni poseduju električne grejače koji zagrevaju vazduh do 180 stepeni.
2) Sterilizacija vlažnom toplotom
Najbolji sterilizacioni efekat ima zasićena vodena para pod pritiskom. Za ovaj vid strerilizacije koriste se aparati koji se nazivaju – autoklavi. Postoje brojni modeli ovih aparata, ali im je princip isti. U autoklavu se steriliše tekstil (čaršavi, komprese, zavojni materijal itd), metalni predmeti (instrumenti), gumeni predmeti (rukavice, sonde, nastavci), stakleni predmeti i tečnosti. U zavisnosti od materijala koji se steriliše temperatura se kreće oko 120 stepeni.
 II Sterilizacija hemijskim sredstvima
Postoje hemijske supstance koje posle izvesnog vremena uništavaju sve mikroorganizme na predmetima potopljenim u njih, čak i njihove spore. Koriste se kod instrumenata koji su osetljivi na visoke temperature.
Najčešće se koriste:
1) etil alkohol, fenol
2) lizol i formalin (40% rastvor formaldehida)
3) etilen-oksid
III Sterilizacija jonizujućim zračenjem
Naročito jak efekat na bakterije imaju x-zraci i gama zraci. Ovi zraci usporavaju razmnožavanje bakterija, a potom potpuno prestaju sa razmnožavanjem. Na ovaj način se sterilišu plastični medicinski predmeti i farmaceutski proizvodi. Sterilizacija gama zracima ima široku primenu u fabrikama koje proizvode pribor i medicinske instrumente za jednokratnu upotrebu (brizgalice, igle, sonde, rukavice itd).
IV Plazma sterilizacija
Za ovaj vid sterilizacije koriste se visokofrekventna energetska polja u kojima se gas (vodonik-peroksid) dovodi do stanja plazme i koristi kao sredstvo za sterilizaciju. Nakon ove sterilizacije ostaju voda i kiseonik kao nusproizvodi. Postupak se odvija u vakuumu, gde se nakon evakuisanja vazduha, obrazovana plazma veže za ćelije mikroorganizama i uništava ih.

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...