субота, 24. фебруар 2018.

Morfološke karakteristike sistema organa za varenje (apparatus digestorius)

Sistem za varenje ili digestivni sistem (apparatus digestorius ) predstavlja skup organa odgovornih za mehaničku i hemijsku obradu unete hrane, selektivno odvajanje upotrebljivih hranljivih materija i izbacivanje nesvarenih ostataka unete hrane. Najveći deo pribora za varenje predstavljen je strukturom cevolikog oblika, dužine 8 do 10 m, u čiji sastav ulaze usna duplja (cavitas ori ), ždrelo (pharynx ), jednjak (oesophagus ), želudac (gaster ), tanko crevo (intestinum tenue ) i debelo crevo (intestinum crassum ). Digestivnom sistemu pridodati su jetra (hepar ) i gušterača (pancreas ). Zbog dužine digestivne cevi njeni pojedini delovi nalaze se u različitim delovima tela. Usna duplja je smeštena u predelu glave, ždrelo i početni deo jednjaka su u vratu, a najveći deo jednjaka je u grudnoj duplji. Završni deo jednjaka se nastavlja na želudac i leži u trbušnoj duplji u kojoj se nalazi najveći deo digestivne cevi. Želudac je izrazito prošireni deo sistema organa za varenje, koji se nastavlja tankim crevom. Tanko crevo se sastoji iz tri dela: dvanaestopalačnog creva (duodenum ), taštog creva (jejunum ) i usukanog creva (ileum ). Završni deo tankog creva se uliva u debelo crevo. Debelo crevo se sastoji iz tri dela- slepog creva (caecum ), sitog creva (colon ) i čmarnog creva (rectum ), koje se nalazi u karlici i završava se čmarnim otvorom.


Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...