петак, 16. фебруар 2018.

Lekovito bilje IV deo

PETOPRSTA - potentilla reptans



Сродна слика
Opis biljke: Petoprsta ima polegnute ili uzdignute stabljike. Koren joj je razgranat i duboko zadire u zemlju. Poput vreže, vlaknaste žile dosežu dubinu i do 40 cm. Listovi su trodelni do peterodelni; gornji listovi sa 3 liske sede neposredno na stabljici a donji imaju 5 liski i dugacke peteljke. Listovi i stabljika pokriveni su svilenastim dlačicama. Na kraju stabljike stoji paštitac s malobrojnim žutim cvetićima, nalik na ružice. Cvet je pravilan venčić sa 5 žutih latica i 5 listića čašice, tako da izgleda kao da ima 10 latica.


Stanište: Raste na vlažnim livadama, u jarkovima, uz vodu na malim brežuljcima i stenama.

Lekoviti deo biljke: Za vreme vegetacije se sakupljaju listovi,a koren u proleće i leto.
Lekovito delovanje: Petoprsta se koristi u lečenju povratne groznice, bolova u stomaku i grčeva u želucu, zatim, protiv dijareje ili dizenterije.
ZDRAVAC - Geranium macrorrhizum

Резултат слика за zdravacOpis biljke: Dugovečna mirisna zeljasta planinska biljka. Ima do 1 m dugačke, kao prst debele rizome koji puze skoro po površini zemlje. Cvet je crvenkasto-ljubičast, oblikom podseća na rodin ili ždralov kljun. Cveta od aprila do juna. Sadrži etarsko ulje, tanin i flavonski heterozid. Zdravac je niska, neupadljiva biljka skromnog cveta i jakog mirisa. On je biljka koja sama svojim imenom simbolizuje zdravlje. 

Stanište: Ove biljke nisu otrovne i rastu svuda.

Lekoviti deo biljke: Bere se cela biljka u cvetu.

Lekovito delovanje: Tipična taninska droga, naročito rizom, gde ima najviše oporih jedinjenja. Zdravac sadrži: etarsko ulje, tanin, flavonski heterozid i holin. Narodni lek za lečenje upala sluznice i organa za varenje.

LAN - Linum usitatissimum



Сродна слика
Opis biljke: Lan je jednogodišnja biljka s uspravnom glatkom stabljikom visine 50 do 70 cm. Uski listovi naizmenično su gusto smešteni na stabljici. Cvetovi su plavi, ponekad i beli s prašnicima i tučkom plavim kao nebo. Seme je spljošteno, glatko i duguljasto, svetlosmeđe boje. Seme uronjeno u vodu obavija se sluzavim slojem. Seme je bez mirisa, a ukus mu je sluzav.
Stanište:
 Lan je kulturna biljka. Nema osobitih zahteva u pogledu kvaliteta zemljišta, ali je uzgoj prilično osetljiv s obzirom na vlagu.
Lekoviti deo biljke: Za lek se sakuplja zrelo seme.
Lekovito delovanje: Laneno seme se koristi kao sredstvo za čišćenje organizma, sprečava upale i ublažava grčeve u stomaku. Obloge od lanenog semena preporučuju se kod grčeva zbog kamena u žuči, kao i drugih bolesti jetre i žuči.

1 коментар:

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...