Celijakija je hronična gastroenterološka bolest koju karakteriše nepodnošljivost organizma na gluten - belančevinu koje ima u žitaricama: pšenici, raži, ječmu.Posledica je odbojnost organizma na hranu bogatu glutenom koja kod nekih osoba izaziva teško oštećenje sluznice tankog crijeva, zbog čega je umanjena resorpcija hrane.
Gluten (od latinskog Gluten, lepak) je protein koji se nalazi u pšenici i srodnim žitaricama, kao što su raž i ječam.Gluten daje testu elastičnost, pomaže podizanje testa i držanje oblika. Koristi se u kozmetici, u šamponima za kosu, i ostalim dermatološkim preparacijama.
Hrana bogata glutenom
Celijakija uzrokuje oštećenje crevnih resica koje može dovesti do njihovog zapaljenja i uništavanja osnovne funkcije, apsorpcije hranljivih materija, što dovodi do smanjene sposobnosti organizma da varenjem dolazi do vitamina, minerala, belančevina, ugljenih hidrata i masti iz hrane koju unosimo. Gluten zbog toga može oštetiti i druge organe i organske sisteme.
Simptomi celijakije
- Probavne smetnje
- Dermatitis, osipi, crvenilo kože, naročito Keratosis pilaris ili u narodu poznata kao ćureća koža.
- Umor, malaksalost, nizak krvni pritisak, iscrpljenost.
- Druge dijagnoze autoimunih bolesti (lupus, psorijaza, multiple skleroze, reumatoidni artritis).
- Vrtoglavica, osećaj neravnoteže i drugi neurološki problemi.
- Hormonalna neravnoteža
- Učestale glavobolje i migrene.
Lečenje i terapija celijakije
Jedini lek za celijakiju je potpuno isključivanje glutena iz ishrane.
Bezgutenska ishrana zahteva strogo pridržavanje pravila bezglutenske dijete i čitanje deklaracija na prehrambenim proizvodima.
Нема коментара:
Постави коментар