субота, 3. фебруар 2018.

BOLESTI KOJE NASTAJU USLED NEPRAVILNOG ODRŽAVANJA LIČNE HIGIJENE

-Vašljivost (pediculosis)- do vašljivosti dovode tri vrste vaši: vaš glave (pediculus capitis), bela vaš-vaš odela (pediculus corporis s vestimenti) i stidna vaš (pediculus pubis).
-Pediculus capitis se prenosi direktnim kontaktom sa obolelom osobom preko jastučnice, četke, kape, češlja. Parazit se hrani krvlju što dovodi do svraba, češanja i naseljavanja bakterija. Tako se razvija sekundarna bakterijska infekcija. Lečenje vašljivosti vrši se insekticidima koje nabavljamo u apoteci u obavezno prostranjivanje gnjida gustom četkom ili češljem.

-Pediculus corporis s vestimenti je bela vaš koja živi u šavovima odeće i prelazi na kožu hraneći se krvlju. Od značaja je jer je prenosilac pegavog tifusa. U prevenciji se vrši depedikulacija.

-Pediculus pubis- stidna vaš se prenosi direktnim kontaktom- polnim odnosom, preko odeće, posteljine...

-Trbušni tifus - izazivač je salmonela typhi koja se izlučuje preko mokraće i stolice kojima kontaminiramo vodu, voće, povrće, vodu za piće...
-Kod obolelih od trbušnog tifusa ostaje dugotrajno kliconoštvo tako da su neophodni sanitarni pregledi osoba koje dolaze u kontakt sa životnim namirnicama. Kliconoše su osobe koje izlučuju klice a nemaju simptome bolesti.


-Pegavi tifus - rikecia provaceki koja prenosi bela vaš, hrani se krvlju izlučujući rikecije koje inficiraju čoveka. Prevencija podrazumeva depedikulaciju odeće, a u slučaju epidemije vakcinaciju.


-Bacilarna dizenterija - shigela dovodi do promena u debelom crevu, što je praćeno krvavo sluzavim stolicama. Spada u bolesti prljavih ruku.

-Helminthiase su boleti do kojih dovode crvi (helminthi). Najčešći uzročnici su velika i mala dečja glista čija se jaja mogu naći ispod noktiju. Najčešće se deca inficiraju tokom igre u pesku.


Kristina Mojsilović I5

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...