среда, 31. јануар 2018.

Zubi(dentes)

Zubi(dentes)
Zubi su cvrsti organi usadjeni jedan pored drugog u kostane zubne jamice(alveoli dentales)gornje I done vilice. Poredjani jedan do drugog,zubi grade dva zubna luka-gornji(arcus dentalis superior) I donji( arcus dentalis inferior).
Prvi zubi su nestalni I nazivaju se mlecni zubi (dentes decidui),oni pocinju da izbijaju prove godine zivota I postepeno ispadaju do osme godine zivota. Mlecni zubi zemenjuju stalni zubi (dentes permanentes),koji pocinju da izbijaju od seste godine zivota. Stalni zubi su veci I cvrsci. Ima ih 16 u gornjoj vilici I 16 u donjoj vilici. Prema obliku I funkciji,stalni zubi se dele na cetri grupe ,od napred ka nazad. To su sekutici (dentes incisivi)kojih ima 4 u gornjoj I 4 u donjoj vilici ocnjaka (dentes canini)I'ma samo po 2 gore I 2 dole,pretkutnjaka(dentes premolares)ima 4 u gornjoj I 4 u donjoj vilici I najzad kutnjaka (dentes molares) ima 6 u gornjem I 6 u donjem zubnom luku. Poslednji kutnjak,koji nice u periodu od 20 do 30 godine naziva se umnjak (dens serotinus).
Na svakom zubu opisuju se kruna,vrat,koren I supljina zuba. Kruna zuba je vidljivi,prosireni deo zuba,belicaste boje. Vrat zuba je deo koji je normalno pokriven desnima I koji spaja krunu I koren zuba. Koren zuba I'ma izgleda klina koji je usadjen u kostanu zubnu jamicu odgovarajuce vilice. Broj korenova zavisi od vrste zuba. Sekutici,ocnjaci I donji pretkutnjaci imaju po jedan koren dok see kod ostalih zuba broj korenova krece od 1 do 5. Supljina zuba je prostor unutar zuba koji je sadrzi rastresito vezivno tkivo I bogate spletove krvnih sudova I zivaca zuba. Zubi su ucvrsceni pokosnicom (periodontium) I desnima (gingivae). Pokosnica je bogata kolagenim vlaknima,koja su rasporedjena radijalno od korena zuba. Ova vlakna odredjuju polozaj zuba I ucvrscuju ga u zubnoj jamici.


Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...