среда, 31. јануар 2018.

Meniereova bolest - Morbus Meniere

Meniereova bolest, morbus Meniere (MM) ili hidrops labirinta je bolest unutrašnjeg uva i karakteriše se napadima vrtoglavice, šumom u ušima i oslabljenim sluhom, a nastaje zbog poremećaja mikrocirkulacije u labirintu uva. Nagluvost je promenjiva, ali s vremenom napreduje.

Uzrok nastanka

MM nastaje kao posledica poremećaja produkcije ili resorpcije endolimfe u unutrašnjem uvu, usled čega nastaje hidrops (nagomilavanje tečnosti) membranskog labirinta. Smatra se da ova bolest nastaje kao nespecifičan odgovor labirintnog tkiva na različite bolesti i poremećaje u organizmu:
  • poremećaj autonomnog nervnog sistema
  • psihogeni uzroci, premor, psihičke traume
  • alergije unutrašnjeg uva (često na alergene hrane), prekomerna upotreba kafe I nikotina
  • poremećaj sastava elektrolita i metabolizma vode
  • ateroskleroza i druge promene krvnih sudova
  • hormonski poremećaji

Klinička slika

Bolest počinje naglo, sa napadima vrtoglavice, praćena povraćanjem, jednostranim oštećenjem sluha i šumom u uvu. Bolesnik ima utisak da se vrti sam oko sebe, a nekada da se predmeti okreću oko njega. Napad vrtoglavice traje pola do nekoliko sati ili nekoliko dana. Ponekad napadi mogu da se jave i dva puta u toku dana. Svaki napad šteti periferne strukture uva pa je nagluvost sve izraženija, a osetljivost organa za ravnotežu sve slabija.

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...