четвртак, 18. јануар 2018.

*VITILIGO*

-Vitiligo ili leukodermija je hronično stečeno oboljenje kože, koje se javlja u vidu glatkih, belih mrlja na različitim delovima tela. To je jedno od najčešćih oboljenja iz grupe hipopigmentacijskih poremećaja. Tačan uzrok bolesti je složen i nije u potpunosti razjašnjen. U 30% slučajeva bolest je nasledna. Pretpostavlja se da dolazi do razaranja melanocita (ćelija koje proizvode kožni pigment melanin) iz još nepoznatih razloga. Kao ostali činioci koji doprinose bolesti se pominju ponovljene opekotine od sunca, traume, emocionalni stres, a sve češće se vitiligo posmatra kao autoimuno oboljenje. Ova bolest nije zarazna i javlja se u svim životnim dobima, kod oba pola. 

Naziv vitiligo potiče od latinske reči vitinum (mana) ili vitelius (bele mrlje na telećem krznu).






-ZNAKOVI BOLESTI-

-Vitiligo se javlja u vidu jasno ograničenih mlečno belih polja različite veličine, obično kružnog oblika i obično simetričnog rasporeda. Promene su najčešće na koži iznad zglobova prstiju, laktova, kolena, oko prirodnih otvora (oči, nos, usta), oko pupka, u pazušnim jamama itd. Kod polovine obolelih fleke se pojavljuju pre njihove 20-te godine. One mogu da rastu ili da ostanu iste tokom vremena. Zabeleženi su i slučajevi repigmentacije, a delovi kože zaraženi vitiligom mogu da se pomeraju, da menjaju oblik i sl.


-PSIHOLOŠKE POSLEDICE-

-Vitiligo može da ima ozbiljan uticaj na mentalno stanje i zdravlje obolelih. Ovo se naročito odnosi na tamnopute pacijente, kod kojih je razlika između normalne i depigmentisane kože posebno izražena.

























-DIJAGNOZA I LEČENJE-

-Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, a potvrđuje patohistološkim nalazom (nakon biopsije).
Postoje brojni načini da se obolela koža „kamuflira“ upotrebom šminke i ostalih kozmetičkih proizvoda. Jedan od načina uključuje izbegavanje sunčanja, kako bi se smanjila razlika između pigmentisane i obolele kože. Ipak, sunčevi zraci mogu i da podstaknu regeneraciju melanocita i povratak normalnog pigmenta.
Fototerapija je takođe blagotvorna. Izlaganje dugotalasnim ultraljubičastim zracima u kombinaciji sa llekom Psolaren (terapija poznata kao "PUVA") dala je dobre rezultate. Takođe se koriste i ultraljubičasti zraci talasne dužine 311-313 nm, koja ne uključuje upotrebu lekova. U tu svrhu se koriste posebne fluorescentne lampe ili uređaji sa optičkim vlaknima, koji tretiraju velike površine u kratkom vremenskom intervalu.
-Osim ovih metoda lečenja, koriste se i kortekosteroidi (lokalno tokom 1-2 meseca), depigmentacija preostalih pigmentnih delova kod veoma proširenih vitiliginoznih promena itd.





-ANASTASIJA BOŠKOVIĆ I/1-


Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...